OBS De Marke wint fotowedstrijd ‘Kruip in de huid van een Romein’

12 mei 2014

Leerlingen van OBS De Marke overhandigen de dakpan met handtekeningen aan Timo Epping en Joris BrattingaLeerlingen van OBS De Marke overhandigen de dakpan met handtekeningen aan Timo Epping en Joris Brattinga

Met het project Een dak boven je hoofd trad groep zeven van OBS de Marke in de voetsporen van Romeinen. En met succes: ze wonnen een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden dankzij deelname aan de fotowedstrijd Kruip in de huid van een Romein van het museum in samenwerking met ThiemeMeulenhoff. 

Dakpannen: een alledaagse Romeinse uitvinding

De basisschool uit Apeldoorn stuurde foto’s van dakpannen, een echte Romeinse uitvinding, waarbij is te zien hoe iedere leerling een dak boven zijn hoofd heeft. RMO-conservator Ruurd Halbertsma en kinderboekenschrijver Jacques Vriens kozen uiteindelijk de winnaar.
Ruurd Halbertsma: "De kinderen van De Marke en hun leerkrachten hebben een prachtig project opgezet. Door iets zo alledaags als een dakpan (een Romeinse uitvinding) tot uitgangspunt te nemen, hebben ze laten zien dat de invloed van de Romeinen elke dag om ons heen te zien is. En niet alleen in dakpannen! De uitvoering van de werkstukken is van hoog niveau: mooie tekeningen en een écht klassiek-Romeinse uitstraling. Complimenten."
Jacques Vriens: "De Marke heeft er heel veel werk van gemaakt en zich goed verdiept in het verhaal van de Romeinen. De foto met de kinderen die een dakpan boven hun hoofd houden, is bijzonder origineel en toont ook het plezier dat de kinderen hebben gehad dankzij dit project."

Bezoek van winnende klas aan het museum

Op vrijdag 11 april bracht groep zeven van De Marke een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden. Daar werden de 22 leerlingen, juf Marieke Verdonk, meester Jan Spakman en de begeleidende ouders door educatiemedewerker Timo Epping en museumdocent Joris Brattinga ontvangen. Jacques Vries schreef voor de winnende klas een persoonlijke brief om de leerlingen met hun prijs te feliciteren. De klas had speciaal voor het museum een cadeau meegebracht, geheel in het thema van de winnende inzending: een dakpan met de namen van de leerlingen. Omdat groep zeven inmiddels al zoveel over de Romeinen wist, hebben ze de afdeling Egypte van het museum bezocht.

Fotowedstrijd voor leerlingen basisschool

De fotowedstrijd is een initiatief van het Rijksmuseum van Oudheden en educatieve mediaspecialist ThiemeMeulenhoff. Basisschoolleerlingen ontdekken wat er nog Romeins is aan hun eigen omgeving. Ze zoeken naar voorwerpen, plekken of gebouwen in hun omgeving, die door de Romeinen zijn gebouwd of een Romeinse oorsprong hebben. De fotowedstrijd is onderdeel van een compleet lespakket dat aansluit bij verschillende kerndoelen binnen de leergebieden Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie.