CS Vincent van Gogh uit Assen wint Grote Ken-je-Klassiekenquiz 2014

17 maart 2014

Het wiinnende team van het CS Vincent van Gogh uit AssenHet wiinnende team van het CS Vincent van Gogh uit Assen

Het team van het Christelijke Scholengemeenschap Vincent van Gogh uit Assen won vrijdagavond 14 maart 2014 de landelijke finale van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz in het Rijksmuseum van Oudheden. Tijdens de quiz testten vierde- en vijfdeklas gymnasiasten uit Nederland en Vlaanderen hun kennis over de meest uiteenlopende onderwerpen van de Klassieke Wereld. Aangemoedigd door klasgenoten, leraren en familie versloegen Bas, Job, Jens en Patrick zeventien andere scholenteams. Ze gingen er vandoor met de Grote Ken-je-Klassieken Wisselbokaal voor de school, een boekenpakket van Uitgeverij Athenaeum en uiteraard de onvergankelijke eer. De quiz werd gepresenteerd door classicus-schrijver Fik Meijer.

Wie zei 'Geld stinkt niet'?

De finalisten van de Klassiekenquiz waren de winnaars van de voorrondes die in januari en februari plaatsvonden. De gymnasiasten bleken zeer aan elkaar gewaagd te zijn en uitzonderlijk veel te weten over de literatuur, filosofie, archeologie, historie, mythologie en het theater van de Klassieke Wereld. In drie rondes beantwoordden ze vragen als:

  • Van welke Romeinse keizer is de uitspraak 'Geld stinkt niet'? (antwoord: Vespasianus)
  • In welk jaar vond de Slag bij Salamis plaats? (antwoord: 480 v.Chr.)
  • Waarin veranderde de nimf Daphne toen zij werd achterna gezeten door Apollo?(antwoord: een laurierboom)

CS Vincent van Gogh werd eerste, met maar liefst zeven punten voorsprong op het St. Ignatiusgymnasium (Amsterdam) en het College van het Eucharistisch Hart (Essen, Vlaanderen), die de tweede plaats deelden.

De finale van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz is een van de evenementen die in het Rijksmuseum van Oudheden plaatsvinden tijdens de Week van de Klassieken (13 t/m 21 maart 2014). Die wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden en Tresoar, in samenwerking met het Allard Pierson Museum en het Nederlands Klassiek Verbond. De Week wordt mede mogelijk gemaakt door Labrys Reizen, Uitgeverij Athenaeum, Geschiedenis Magazine en de Groene Amsterdammer.