Unieke samenwerking scholen, museum en Rabobank Leiden-Katwijk

25 november 2016

De directies van Rabobank Leiden-Katwijk, de scholen en het Rijksmuseum van Oudheden beklinken de samenwerking.De directies van Rabobank Leiden-Katwijk, de scholen en het Rijksmuseum van Oudheden beklinken de samenwerking.
Een scholier bekijkt Egyptische hiërogliefen in het museum.Een scholier bekijkt Egyptische hiërogliefen in het museum.

De leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Leiden en het Stanislascollege uit Delft bezoeken de komende drie schooljaren het Rijksmuseum van Oudheden als structureel onderdeel van hun schoolprogramma. Dat kan dankzij een unieke samenwerking tussen het museum, de scholen en Rabobank Leiden-Katwijk. Deze samenwerking is officieel bezegeld in het Rijksmuseum van Oudheden op vrijdag 25 november jl.

Unieke samenwerking

Dankzij de 'culturele adoptie' kunnen de twee scholen, in samenwerking met het museum, leerlingen cultureel onderwijs op maat bieden: van klassikale museumlessen tot rondleidingen, van workshops tot lessen in de klas. De partijen hopen zo bij te dragen aan de ontwikkeling van het gevoel voor kunst en cultuur van de leerlingen, in de breedste zin van het woord, opdat het een levenslange indruk bij ze achterlaat.

Adoptie door Rabobank Leiden-Katwijk

Jaap van der Geer, accountmanager Grootzakelijk bij Rabobank Leiden-Katwijk, licht de samenwerking toe: "Door de adoptie van dit programma en de samenwerking met de gymnasia geeft de Rabobank het Rijksmuseum van Oudheden toegang tot een interessante doelgroep. Want jongeren in deze leeftijd gaan normaal minder snel naar het museum. Daarnaast versterken de museumlessen het onderwijsprogramma en dat is goed voor iedereen."

Uitbreiding driehoek museum-bedrijf-school

De afgelopen drie jaar werkten het Rijksmuseum van Oudheden en Rabobank Leiden-Katwijk al op vergelijkbare wijze samen met het Stedelijk Gymnasium Leiden. Zo’n 1.500 Leidse gymnasiasten bezochten in die periode het museum. Nu ook het Stanislascollege zich heeft aangesloten, hoopt het museum de driehoek bedrijf-museum-school uit te kunnen breiden. Dat kan zowel met meerdere bedrijven gestalte krijgen, als met scholen uit primair en voortgezet onderwijs, van alle niveaus.