Murmellius winnaar in extremis van de Ken-Uw-Klassieken Pubquiz 2017

10 maart 2017

Het winnende team: Murmellius uit Alkmaar-LeidenHet winnende team: Murmellius uit Alkmaar-Leiden
Plezier bij de deelnemersPlezier bij de deelnemers
De jury en presentator Fik MeijerDe jury en presentator Fik Meijer
Stress: wie weet het goede antwoord?Stress: wie weet het goede antwoord?
De puntentellers aan het werkDe puntentellers aan het werk
Na weer een ronde worden de antwoorden opgehaaldNa weer een ronde worden de antwoorden opgehaald
Overleggen, denken, twijfelen, zeker wetenOverleggen, denken, twijfelen, zeker weten
Team Murmellius hoort dat ze gewonnen hebbenTeam Murmellius hoort dat ze gewonnen hebben

De Ken-Uw-Klassieken Pubquiz van 9 maart 2017 was spannender dan ooit. Voor het eerst in de zevenjarige geschiedenis van de quiz moest er een shoot-out aan te pas komen om de winnaar aan te wijzen. Uiteindelijk ging het team Murmellius Alkmaar-Leiden met de wisselbokaal en de bijbehorende eeuwige roem aan de haal. De quiz diende als de aftrap van de Week van de Klassieken (9 t/m 19 maart 2017).

Twee teams met 73 punten

In een veld van vijfenveertig teams hadden twee teams aan het einde van de avond hetzelfde aantal punten: 73. Team Murmellius zat het dichtst bij het getal dat werd gevraagd in de shoot-out: hoeveel bezoekers ontving het Rijksmuseum van Oudheden in 2016? Het antwoord was 156.000. Het winnende team bestond uit docenten van het Murmellius Gymnasium (Alkmaar) en Visser 't Hooft Lyceum (Leiden): Florian Kelderman, Cock van Montfoort, Malou Berghuis, Christiaan Caspers en Frank Broeke.

Kennis tot het uiterste getest

In de bomvolle Tempelzaal gingen ruim tweehonderd classici, studenten en docenten de strijd met elkaar aan. Quizmaster Fik Meijer, bekend van zijn toegankelijke boeken over de klassieke wereld, stelde de kennis van de deelnemers zwaar op de proef. Hun kennis van de deelnemers over Griekse en Latijnse literatuur, klassieke mythologie, oude geschiedenis, antieke wijsbegeerte, archeologie en receptie van de Oudheid werd tot het uiterste getest. De jury van de Pubquiz bestond uit prof. dr. Caroline Kroon van de Universiteit van Amsterdam, dr. Bert van den Berg van de Universiteit Leiden en dr. Stephan Mols van de Radboud Universiteit Nijmegen. Juryvoorzitter prof. dr. Ineke Sluiter van de Universiteit Leiden maakte dit vakkundige team compleet.