Orpheus winnaar van Ken-Uw-Klassieken Pubquiz 2016

8 april 2016

De winnaars: het Amsterdamse studenten- en docententeam OrpheusDe winnaars: het Amsterdamse studenten- en docententeam Orpheus
Op zoek naar het goede antwoordOp zoek naar het goede antwoord
Afgeladen volle TempelzaalAfgeladen volle Tempelzaal
Quizmaster, classicus en schrijver Fik MeijerQuizmaster, classicus en schrijver Fik Meijer
Op zoek naar het goede antwoordOp zoek naar het goede antwoord
Op zoek naar het goede antwoordOp zoek naar het goede antwoord
De jury maakt de uitslag bekendDe jury maakt de uitslag bekend

De zesde editie van de jaarlijkse Ken-Uw-Klassieken Pubquiz is op donderdagavond 7 april jl. gewonnen door het Amsterdamse studenten- en docententeam Orpheus. In het Rijksmuseum van Oudheden gingen ruim honderdzestig classici, studenten en docenten, verdeeld in veertig teams, de strijd met elkaar aan. Quizmaster Fik Meijer, bekend van zijn boeken over de klassieke wereld, stelde de kennis van de deelnemers zwaar op de proef. Het team Orpheus bestond uit Mandy de Graaf, Ezra la Roi, Michiel van der Keur, Arjan Nijk en Gerard Boter. Na een spannende strijd gingen ze ervandoor met het prijzenpakket en uiteraard de bijbehorende eeuwige roem. De quiz diende als de aftrap van de Week van de Klassieken (7 t/m 15 april 2016).

Welke elegische dichter is verliefd op Delia?

In een stampvolle Tempelzaal werd de kennis van de deelnemers over Griekse en Latijnse literatuur, klassieke mythologie, oude geschiedenis, antieke wijsbegeerte, archeologie en receptie van de Oudheid tot het uiterste getest. Zij lieten hun hersens kraken over vragen als "Welke elegische dichter is verliefd op Delia?" De jury van de Pubquiz bestond uit dr. Stephan Mols van de Radboud Universiteit Nijmegen, dr. Bert van den Berg en prof. dr. Ruurd Halbertsma, conservator Klassieke wereld van het Rijksmuseum van Oudheden. Juryvoorzitter prof. dr. Ineke Sluiter van de Universiteit Leiden maakte dit vakkundige team compleet. 

Week van de Klassieken
De Ken-Uw-Klassieken Pubquiz is een initiatief van het Rijksmuseum van Oudheden en Lampas, het tijdschrift voor Nederlandse classici. De quiz was de aftrap van de Week van de Klassieken (7 t/m 15 april). Die wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden en Tresoar, in samenwerking met het Allard Pierson Museum, Athenaeum Boekhandel, het Nederlands Klassiek Verbond en de Vrienden van het Gymnasium. De Week wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. Athenaeum-Polak & Van Gennep, Museum Het Valkhof, Geschiedenis Magazine, de Groene Amsterdammer, Uitgeverij Hermaion, Labrys Reizen, Lampas, de Vereniging Classici Nederland, Kennislink, Addisco Onderwijs, NPO Cultura, Uitgeverij Ambo | Anthos en Roma Aeterna.