Scholenteam College van het Eucharistisch Hart wint opnieuw finale Grote Ken-Je-Klassiekenquiz

13 maart 2017

De winnaars van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz 2017De winnaars van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz 2017

Thomas, Indra, Jorrick en Roxanne van het College van het Eucharistisch Hart uit Essen (België) wonnen op vrijdagavond 10 maart 2017 de internationale finale van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Aangemoedigd door klasgenoten, leraren en familie versloegen ze zesentwintig andere scholenteams met hun kennis over de klassieke wereld. Na een spannende strijd gingen ze er vandoor met de Grote Ken-je-Klassieken Wisselbokaal, een boekenpakket van Uitgeverij Athenaeum en uiteraard de onvergankelijke eer. Vorige jaar werd de quiz ook gewonnen door een team van deze school.

Wat is een hekatombe?

Ruim honderd gymnasiasten uit Nederland en Vlaanderen gingen tijdens de finale van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz de strijd met elkaar aan. Ze bleken zeer aan elkaar gewaagd en wisten bijzonder veel over de literatuur, filosofie, archeologie, historie, mythologie en het theater van de Griekse wereld en het oude Rome. In vijf rondes kwamen zeer uiteenlopende vragen aan bod als ‘Wat is een hekatombe?’, ‘In welk genre schreef de Romeinse auteur Terentius?’ en ‘Ter ere van welke god werden om de twee jaar de Isthmische Spelen in Corinthe gehouden?’. De quiz werd gepresenteerd door classicus-schrijver Fik Meijer.

De Ken-Uw-Klassieken Pubquiz is een initiatief van het Rijksmuseum van Oudheden en Lampas, het tijdschrift voor Nederlandse classici. De quiz was een van de vele activiteiten van de Week van de Klassieken (9 t/m 19 maart 2017). Die wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden en Tresoar, in samenwerking met het Allard Pierson Museum, Athenaeum Boekhandel en het Nederlands Klassiek Verbond. De Week wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. Athenaeum-Polak & Van Gennep, Geschiedenis Magazine, de Groene Amsterdammer, Uitgeverij Hermaion, Labrys Reizen, Lampas, de Vereniging Classici Nederland, Uitgeverij Ambo | Anthos, Vrienden van het Gymnasium, Roma Aeterna, Museum het Valkhof, Hereditas Nexus, Addisco Onderwijs en Kennislink.