Scholenteam College van het Eucharistisch Hart (België) wint finale Grote Ken-Je-Klassiekenquiz

15 april 2016

Het winnende team van het College van het Eucharistisch Hart uit Essen (België)Het winnende team van het College van het Eucharistisch Hart uit Essen (België)
Toeschouwers en deelnemersToeschouwers en deelnemers
Wie weet het antwoord?Wie weet het antwoord?
Quizmaster Fik MeijerQuizmaster Fik Meijer
Zoeken naar het juiste antwoordZoeken naar het juiste antwoord
De jury overziet het slagveldDe jury overziet het slagveld
Een hecht teamEen hecht team
TopoverlegTopoverleg
Een afgeladen TempelzaalEen afgeladen Tempelzaal
De beker met de grote oren en de juryDe beker met de grote oren en de jury
Luisteren naar de vragenLuisteren naar de vragen

Het scholenteam van het College van het Eucharistisch Hart uit Essen (België) won op vrijdagavond 15 april de landelijke finale van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Aangemoedigd door klasgenoten, leraren en familie versloegen Thor Deyaert, Jorrick Alen, Thomas Bastiaensen en Johannes de Nijs vierentwintig andere scholenteams met hun kennis over de klassieke wereld. Na een spannende strijd gingen ze er vandoor met de Grote Ken-je-Klassieken Wisselbokaal, een boekenpakket van Uitgeverij Athenaeum en uiteraard de onvergankelijke eer. 

Welke filosoof kwam om het leven door in de krater van de Etna te springen?

Honderd gymnasiasten uit Nederland en Vlaanderen gingen tijdens de finale van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz de strijd met elkaar aan. Ze bleken zeer aan elkaar gewaagd en wisten uitzonderlijk veel over de literatuur, filosofie, archeologie, historie, mythologie en het theater van de Griekse wereld en het oude Rome. In vijf rondes kwamen zeer uiteenlopende vragen aan bod als ‘Welke filosoof kwam om het leven door in de krater van de Etna te springen?’, ‘Hoe heette de laatste koning van Rome?’ en ‘Welke goden behoorden tot de Trias Capitolina?’. De quiz werd gepresenteerd door classicus-schrijver Fik Meijer, van wie sommige deelnemers dachten dat hij het boek ‘Antiek toerisme’ (van Louis Couperus) zelf had geschreven...

De Ken-Uw-Klassieken Pubquiz is een initiatief van het Rijksmuseum van Oudheden en Lampas, het tijdschrift voor Nederlandse classici. De quiz was de afsluiting van de Week van de Klassieken (7 t/m 15 april 2016). Die wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden en Tresoar, in samenwerking met het Allard Pierson MuseumAthenaeum Boekhandel, het Nederlands Klassiek Verbond en Vrienden van het Gymnasium. De Week wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van GennepMuseum Het ValkhofGeschiedenis MagazineDe Groene AmsterdammerUitgeverij HermaionLabrys ReizenLampasVereniging Classici NederlandKennislinkAddisco OnderwijsNPO CulturaUitgeverij Ambo | Anthos en Roma Aeterna.