Rijksmuseum van Oudheden verwerft 30 gouaches op kunstbeurs TEFAF

16 maart 2017

Gouache van Camillo Buti: centaur en musicerende jongen. (Originele wandschildering uit Pompeii, 1e eeuw na Chr., te zien in Museo Nazionale, Napels)Gouache van Camillo Buti: centaur en musicerende jongen. (Originele wandschildering uit Pompeii, 1e eeuw na Chr., te zien in Museo Nazionale, Napels)
Gouaches van Camillo ButiGouaches van Camillo Buti
Gouaches van Camillo ButiGouaches van Camillo Buti
Gouaches van Camillo ButiGouaches van Camillo Buti
Gouaches van Camillo ButiGouaches van Camillo Buti
Gouaches van Camillo ButiGouaches van Camillo Buti

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft tijdens de voorbezichtiging van de TEFAF kunstbeurs in Maastricht de hand weten te leggen op dertig gouaches van de Italiaanse kunstenaar Camillo Buti (1747-1808). De schilderingen tonen de hoogtepunten van wandschilderingen en mozaïeken uit Pompeii, de Italiaanse stad die in 79 na Chr. tijdens de uitbarsting van de Vesuvius werd bedolven. In de achttiende eeuw werd Pompeii herontdekt en opgegraven. 

Ontdekking Pompeii bron van inspiratie voor kunstenaars

In de achttiende eeuw zorgden de opgravingen van Herculaneum en Pompeii voor een sensatie in de Europese kunstwereld. De rijkdom aan Romeinse sculpturen, wandschilderingen en mozaïeken vormde een bron van inspiratie voor contemporaine kunstenaars. Camillo Buti was een van de eersten die gravures van deze schatten publiceerde. Op bestelling zorgde hij voor het inkleuren van de gravures in gouache-techniek.

Camillo Buti

Camillo Buti was een bekende uitgever, architect en kunstschilder in het achttiende-eeuwse Rome. Hij was bevriend met kunstenaars als Anton Raphael Mengs en Giambattista Piranesi. Samen met Mengs verzorgde hij de publicatie van de Romeinse wandschilderingen, die in 1777 in Rome werden gevonden in de fundamenten van de Villa Negroni. In zijn salon aan de Via Sistina ontving hij beroemde reizigers, kunstenaars en wetenschappers zoals Bertel Thorvaldsen, Wilhelm von Humboldt en August Kestner. 

Gouaches te zien in 'Casa Romana'

De dertig gouaches, die nu door het Rijksmuseum van Oudheden zijn verworven, zullen voor het eerst te zien zijn in Casa Romana, een tentoonstelling die gewijd is aan het luxe interieur van de Romeinse stadsvilla’s. Casa Romana is te zien van 24 mei tot 17 september 2017. Behalve originele Romeinse kunstvoorwerpen toont de expositie ook de invloed van het Romeinse Pompeii op latere kunststijlen, zoals die van het Empire. In het kader van de herontdekking van Pompeii zorgen de gouaches van Camillo Buti voor een prachtige illustratie van de fascinatie van de achttiende-eeuwse kunstenaars en reizigers met deze kunstuitingen.


De gouaches zijn aangekocht van de kunsthandel Alessandra di Castro Antichità in Rome. Ze stammen uit het privébezit van de nazaten van Camillo Buti.