Opgraving Jordanië begonnen aan vierde seizoen

12 oktober 2015

De leiders van het opgravingsproject: dr. Lucas Petit (links) en prof.dr. Zeidan Kafafi (rechts)De leiders van het opgravingsproject: dr. Lucas Petit (links) en prof.dr. Zeidan Kafafi (rechts)
Opgraven op de top van Tell DamiyahOpgraven op de top van Tell Damiyah

In de eerste week van oktober 2015 is voor de vierde keer een archeologisch onderzoeksteam van het Rijksmuseum van Oudheden afgereisd naar Jordanië. Het team zal dit jaar zowel opgravingen uitvoeren aan de voet van de heuvel van Tell Damiyah, als ook de vorig jaar gevonden resten van een heiligdom op de heuveltop verder onderzoeken. De archeologen blijven tot 5 november a.s. in Jordanië.

Eerste week: onderzoek aan de voet van de heuvel

Uit de eerste berichten uit Jordanië blijkt dat de archeologen aan de voet van de heuvel al enkele kleitichels en as-plekken hebben gevonden. Er was dus waarschijnlijk bewoning, alhoewel ze nog niet veel kunnen zeggen over de datering. Komende weken hopen ze meer duidelijkheid te krijgen.

Nieuw onderzoek aan de voet van de heuvel

De archeologen vermoeden dat rond de heuvel een 'benedenstad' heeft bestaan. Tell Damiyah is namelijk een vrij kleine nederzettingsheuvel waar slechts enkele huizen op kunnen staan. Uit verschillende bronnen (Oude Testament, Egyptisch reliëf) blijkt echter dat deze plaats zeer belangrijk is geweest voor de regio, in elk geval gedurende grote delen van het eerste millennium v.Chr. Er was dus waarschijnlijk een groter gebied bewoond dan slechts de 'pukkel' die nu boven het maaiveld uitsteekt.

Verder onderzoek naar heiligdom op heuveltop

De onderzoekers zijn ook bovenop de heuvel aan het graven. Vorig jaar hebben ze hier de resten van een heiligdom aangetroffen, inclusief beschilderde kleibeeldjes. Het gebouw was echter nog niet helemaal opgegraven en dit jaar willen ze bovendien kijken of het heiligdom misschien boven op een ander gebouw stond. In dit gebied komt het namelijk vaker voor dat een bepaalde plek honderden, of soms zelfs duizenden jaren lang een cultische betekenis had. Dat resulteerde vaak in een opeenvolging van tempels en heiligdommen op dezelfde plaats. 


De opgraving staat onder leiding van dr. Lucas Petit, conservator collectie oude Nabije Oosten van het Rijksmuseum van Oudheden, en prof.dr. Zeidan Kafafi, hoogleraar archeologie aan de Yarmouk Universiteit. Samen met deze Jordaanse universiteit voert een team wetenschappers en studenten opgravingen uit op de kleine (25 bij 40 meter) bewoningsheuvel Tell Damiyah, aan de oever van de rivier de Jordaan. De opgraving ging van start in 2012 en wordt gesteund door de Oudheidkundige Dienst in Jordanië (directeur dr. Jamhawi Monther) en gefinancierd door het museum en de universiteit. Met dank aan SOB Research.