Rijksmuseum van Oudheden koopt twee Egyptische faraobeeldjes

8 september 2014

Beeldje van farao NinetjerBeeldje van farao Ninetjer
Beeldje van farao TaharkaBeeldje van farao Taharka

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft twee oud-Egyptische faraobeeldjes gekocht, waaronder het oudste beeldje ter wereld met een faraonaam. Het is een zittend figuur van farao Ninetjer, een van de eerste koningen van het oude Egypte (ca. 2785-2742 v.Chr.). Daarnaast kocht het museum een grafbeeldje van farao Taharka (690-664 v.Chr.), een van de 'zwarte farao’s' uit de Soedan.

De aanwinsten zijn vanaf dinsdag 9 september 2014 tijdelijk te zien in de Tempelzaal, de entreehal van het museum. In 2016 krijgen ze een prominente plek in de dan vernieuwde Egyptische afdeling.

Farao Ninetjer

Farao Ninetjer was de derde koning van de Tweede Dynastie. Het beeldje is gemaakt van serpentijn en is 13 centimeter hoog. Naam en titels van de koning staan in hiërogliefen op zijn troon. De farao is afgebeeld in feestelijke kleding, ter gelegenheid van zijn dertigjarig jubileum. Het beeldje maakte in de jaren vijftig van de vorige eeuw deel uit van een privé-collectie in Caïro. In 1960 is het in Londen aangekocht door een Nederlandse verzamelaar. Diens zoon heeft het ter verkoop aan het museum aangeboden.

Grafbeeldje van koning Taharka

Het grafbeeldje (een shabti) van koning Taharka is 35 centimeter hoog en gemaakt van kwartsiet. Het is in 1916-1918 gevonden in zijn grafpiramide in de Soedan, samen met zo’n duizend soortgelijke shabti's. Ze waren bedoeld om voor de farao te werken in het hiernamaals. De archeoloog die Taharka's piramide vond, de Amerikaan George Andrew Reisner, nam een groot deel van de beeldjes mee naar Boston. De rest bleef in Soedan, en daarvan werden enkele exemplaren weggegeven aan relaties van de Soedanese oudheidkundige dienst. Rond 1930 is een aantal van die shabtis naar Spanje verkocht. Via privé-collecties is dit beeldje vervolgens terechtgekomen op de internationale kunstmarkt.

Belangrijke aanvulling voor collectie

De verwerving van de faraobeeldjes betekent een belangrijke aanvulling op de Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. Die behoort tot de top tien van de wereld, maar telt slechts enkele beelden van koningen. Voor de aankopen is € 150.000 betaald. Het museum financierde de aankopen o.a. uit de jaarlijkse bijdrage van de BankGiro Loterij en ontving voor het beeldje van Taharka een schenking van Vriendenvereniging RoMeO.