Livius e-nieuwsbrief juni 2012: nieuws over de antieke wereld

1 juni 2012

Livius e-mailnieuwsbrief 81, juni 2012

Onderstaande berichten zijn afkomstig uit de e-mailnieuwsbrief van Livius Onderwijs, een maandelijkse gratis nieuwsbrief voor mensen met belangstelling voor de antieke wereld. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de berichten berust bij de redactie van de Livius Nieuwsbrief. Als u de nieuwsbrief elke maand zelf als e-mail wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met dit verzoek aan Livius.

Slecht nieuws

Laten we er geen doekjes omheen winden: het is heel, heel slecht nieuws dat het Rijksmuseum van Oudheden bedreigd wordt met een subsidiekorting van 16%. Een officiële
reactie leest u hier, en wie het museum wil steunen, doet dat daar.

Egypte

Een aardig artikel over de mogelijkheid dat de oude Egyptenaren wisten dat Algol een
veranderlijke ster
was.

Het maandelijkse gesleep met mummies bleef beperkt tot dit geval, maar als u een sterke maag hebt is dit misschien iets voor u.

En verder: Deir al-Barsha, restauraties in Thebe en smokkel.

Het oude Nabije Oosten

Een berichtje over de ontdekking van een nog onbekende taal was aanleiding
tot nogal wat publiciteit. Het enige wat is ontdekt is een lijst van vijfenveertig vrouwennamen in - inderdaad - een onbekende taal. Een nuchter artikel hier.

De deprimerende situatie in Syrië (PDF).

Voor het eerst sinds enige tijd weer nieuws uit Iran: een Achaimenidische nederzetting bij Ashkhaneh.

En verder: veertig nieuwe sites in Irak, de restauratie van Babylon en de problemen daarbij.

Griekenland en Turkije) en wijde omgeving

Als Sapfo banjo zou hebben gespeeld, had dat zo geklonken. Leuk!

Zoals de rechtszaak tegen Jezus al tien keer is over gedaan, zo stond deze maand Sokrates
opnieuw voor de rechter.

En verder: Knossos, een necropolis, Fenicische rioleringen in Larnaka, Varna, het Kyrenaia-wrak, Hasankeyf maar weer eens en een Byzantijnse nederzetting te Lefokastro.

Rome en zijn rijk

Politieke kunst is al snel nogal kitscherig, maar het beeld dat in Boekarest het Romeinse karakter van Roemenië moet benadrukken, overtreft elk redelijk pessimisme.

Hoe Romeinse vrouwen hun juridische beperkingen omzeilden.

En verder: lief filmpje over Ostia, de Palatijnse tuinen in Rome, Romeins glas, twee wrakken
en een Angelsaksisch graf bij Cambridge.

Benoorden de Alpen

Het Gallo-Romeins Museum kondigt aan dat de plek is gevonden waar Julius Caesar in de zomer van 57 v.Chr. de Aduatuci belegerde. Ze zullen vrijdag 1 juni de details bekend maken (commentaar).

Samenvatting van de opgraving bij Ockenburg, waar een klein Romeins fort is gevonden. Daar word je helemaal blij van.

En verder: een hunebed, een Romeinse tempel in Bonn, de Brittenburg en bij Ede een boerderij uit de Late Oudheid.

Overig

U komt het weekend van 2-3 juni toch wel naar het Romeinenfestival?

Een mooie website gebruikt Google Earth om u te tonen waar op deze plaats werelderfgoed bedreigd wordt. Je kunt er natuurlijk ook mooie plaatjes mee kijken. Een soortgelijke website voor Nederland hier, maar die gaat juist om beschermd erfgoed.

Uw redacteur sprak bij de Vrienden van het Gymnasium over de vraag hoe je zinvolle uitspraken kunt doen over de relatieve invloed van de Grieks-Romeinse of de Arabische cultuur op onze cultuur.

En verder: Ötzi (nog eens), amuletten van toen tot nu; Bamiyan (nog eens).

Dwaasheid

Tegen onzin is geen kruid gewassen. Het staat allang vast dat de Talpiottombe niet het graf kan zijn van de familie van Jezus, maar Jacobovici en Tabor gaan unverfrohren verder.

Ze zijn echter nog een wonder van wetenschappelijkheid vergeleken met de claim dat de datum van Jezus' kruisiging (die 3 april 33 zou zijn) kan worden bepaald aan de hand van een aardbeving die plaatsvond in de eerste helft van de eerste eeuw.

Een mooi stuk over de Sovjet-versie van de "Waren de goden kosmonauten?"-theorie.

En verder: mooi artikel probeert te verklaren waarom er zoveel slechte wetenschappelijke berichtgeving afkomstig is uit Groot-Britannië (vergelijk).

En het is ook deze maand weer gelukt een belangstelling voor de Oudheid volkomen bespottelijk te laten lijken.

Internet

De wetenschappelijke uitgevers willen geen open access. De universiteiten zal het een zorg zijn dat u recht heeft op informatie. U mag blijven betalen om onderzoek te laten doen en u zult nog lange tijd een tweede keer moeten betalen als u geïnteresseerd bent. Een poging aan deze wanvertoning een einde te maken via de EU, heeft niets opgeleverd, maar omdat het nooit te laat is om te hopen, kunt u hier een Amerikaanse petitie tekenen.

Overleden

Wie zich bezig hield met Romeins Britannië, kon niet om John Wacher heen, die deze maand is overleden. Ook Peter Connolly is overleden, zo'n beetje de  beroemdste illustrator van boeken over (oorlogsvoering in) de Oudheid.

En tot slot

Meestal eindigt deze nieuwsbrief met de vermelding van het rekeningnummer waarop u een donatie kunt doen, maar gegeven de situatie in het Rijksmuseum van Oudheden eindigen we dit keer met een bindend advies tot bezoek aan u weet wel welk museum.