Livius e-nieuwsbrief september 2011: nieuws over de antieke wereld

5 september 2011

Livius e-mailnieuwsbrief 72, september 2011

Onderstaande berichten zijn afkomstig uit de e-mailnieuwsbrief van Livius Onderwijs, een maandelijkse gratis nieuwsbrief voor mensen met belangstelling voor de antieke wereld. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de berichten berust bij de redactie van de Livius Nieuwsbrief. Als u de nieuwsbrief elke maand zelf als e-mail wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met dit verzoek aan Livius.

Egypte

Ontdekking van een nieuw graf in de Vallei van de Koningen?

Artikelen over de toekomst van het Egyptische monumentenbeleid: 1, 2, 3 en vooral 4.

Handig artikel over de Turijnpapyrus, met een mooie wereldkaart.

Hoe overleed koningin Hatsepsut?

Het maandelijks gesleep met mummies: 1, 1a, 2, 3.

Geen nieuws over de onvermijdelijke doctor Zahi Hawass. We zullen hem missen, maar Kathleen Martinez' speurtocht naar het graf van Kleopatra maakt veel goed. Dat de egyptologie nog eens op een serieus vakgebied zal lijken, dat zouden we toch inderdaad niet willen.

En verder: Saqqara, Ismailia, smokkel.

Het oude Nabije Oosten

Aardig filmpje over het ontstaan van het schrift.

Zakelijk artikel over de domesticatie van het paard, die in Centraal-Azië zou hebben plaatsgevonden; daarop kwam deze maand overigens kritiek, maar uw redacteur vond die niet meteen overtuigend.

En verder: Damascus, Tyrus, NineveNowshahr, Horvat Tarbenet, Qarqar, Amrit, en natuurlijk het maandelijks gedoe in Jeruzalem.

Griekenland en Turkije (en wijde omgeving)

Lief artikel over de rivieren en beekjes rond Athene.

Heerlijke hype: het theater van Bodrum, het antieke Halikarnassos, zou zijn ontdekt. Tja.

En verder: vijf Thracische graven, en een Thracisch heiligdom, Perperikon, Myra, Sagalassos, Mugla, Idalion, Karaburun, Athene (akropolis), Athene (Akademie), Korinthe, Nemrud Daği, het wrak van Yenikapi opnieuw.

Rome en zijn rijk

Schitterend bericht over een Karthaagse muntvondst in zee bij Pantelleria, daterend uit de tijd van de Eerste Punische Oorlog. Daar word je helemaal blij van.

Woorden als "mysterie" en "raadsel" dienen te worden vermeden in combinatie met "archeologie", maar dit artikel is een leuke uitzondering.

En nee, dode babies zijn geen bewijs dat een gebouw een bordeel was.

En verder: tichels, Caesarea, Tlos.

Benoorden de Alpen

Artikelen over de archeologisch depots van Nijmegen en Wormer.

Het maandelijkse rijtje nieuws uit Groot-Brittannië: Silchester (hoax), een kindergraf in Dorset, de haven van Caerleon, en een mooie website over de rivier de Theems.

En verder: Hedemünden, Welzheim, Ewijk, Brunssum, Wenen, Hechingen-Stein.

Overig

De situatie in Libië, nog eens, nog eens, en een stuk over hersenoperaties bij de Garamanten.

De context waarin het onderzoek wordt gedaan, maakt deel uit van het proces van kennisverwerving. Als dat niet wordt onderkend, is desinformatie onvermijdelijk. Uw redacteur legt uit.

En verder: Kopertijdmonumenten op Sardinië, handig overzicht van wiskunde en natuurwetenschappen door de eeuwen heen.

Boeken

Vincent Hunink heeft zijn vertaling van de Romeinse dichter Ennius ter beschikking gesteld: hier.

Dwaasheid

Wauw! Helemaal niets ontdekt! En toch publiciteit krijgen. Je moet het de archeologen van Rome nageven, ze weten de pers te bespelen met dit bericht over het nog-niet-vinden van fragmenten van de Forma Urbis.

Dat de BBC haar ijzersterke reputatie in rap tempo aan het verliezen is, wist u al. Dit artikel overtreft echter elk redelijk pessimisme (toelichting).

Dat de loden codex nep was, wist u al. Maar het kan nooit kwaad nog eens te lezen hoe ontzettend nep het was.

We ronden af met Nibiru. Veel plezier!

Internet

Een van de grootste misstanden in de academische wereld is het gemak waarmee artikelen, die in Nederland volgens de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek moeten worden overgedragen aan de samenleving, worden overgedragen aan commerciële uitgeverijen. Er is al vaker op gewezen, maar dit artikel vat het wel heel elegant samen: "Academic publishers make Murdoch look like a socialist".

Het kan ook wél goed. Byvancks Excerpta Romana (1931) zijn digitaal online, voilà. Alle bronnen over de Romeinse aanwezigheid in de Lage Landen. Je vraagt je natuurlijk wel af waarom er geen appendix bestaat met alle sinds 1931 opgegraven inscripties.

Mocht u optimistisch zijn, dan is hier uw tegengif: het internet brak door in 1994, en het eerste echt grondige rapport over de mogelijkheden, "‘Rome Wasn't Digitized in a Day'. Building a Cyberinfrastructure for Digital Classics", verscheen al deze maand. We hobbelen dus zeventien jaar achter de feiten aan, en desinformateurs hebben zeventien jaar voorsprong.

En tot slot

Saving Miles Ryanus.