Livius e-nieuwsbrief december 2011: nieuws over de antieke wereld

9 december 2011

Livius e-mailnieuwsbrief 75, december 2011

Onderstaande berichten zijn afkomstig uit de e-mailnieuwsbrief van Livius Onderwijs, een maandelijkse gratis nieuwsbrief voor mensen met belangstelling voor de antieke wereld. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de berichten berust bij de redactie van de Livius Nieuwsbrief. Als u de nieuwsbrief elke maand zelf als e-mail wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met dit verzoek aan Livius.

Egypte

Wie, sinds het vertrek van Zahi Hawass, mocht wanhopen of de egyptologie haar rol als lachertje van de oudheidkunde nog wel zou kunnen waarmaken, kan gerust zijn. Maar alle sarcasme terzijde: wat is dit toch verschrikkelijk triest dat de egyptologie zo'n moeizame herstart maakt. Over de beveiliging hebben we het dan nog niet gehad.

We hadden al een paar maanden geen standbeeld van Amenhotep III meer, maar hier is er weer een. En hij lijkt verdacht veel op die van april.

Het maandelijkse gesleep met mummies: een, twee, drie, vier (en de hamvraag).

En verder: Ain al-Sabil (Koptisch) en de (joodse) Elefantine-papyri.

Het oude Nabije Oosten

Leuk artikel over de herkomst van bordspelletjes.

Het maandelijkse nieuws uit Jeruzalem: een, twee, drie, vier, vijf, zes (vergelijk; commentaar).

Een bad in Beit Shemesh wordt onmiddellijk geïdentificeerd als een religieus bad. Uw redacteur vraagt zich zomaar ineens af waarom archeologen in Israël alleen maar mikveh-baden vinden, en nooit eens gewone badkuipen.

Een ietwat bizar stuk over de heropening van (een deel van?) het museum van Bagdad ("the reopening this month will now be delayed at least two months").

En verder: hele oude vondsten in Koeweit en Qatar, Nimrod en Bersheba.

Griekenland en Turkije (en wijde omgeving)

Aardig artikel over DNA-onderzoek naar de ladingen van Griekse schepen: meer dan alleen wijn.

En verder: oeroud beschreven voorwerp op Kreta, Doliche, Selinus (Sicilië), Pafos, Thessaloniki (interessant), Paulus in Filippi en Constantinopels Hagia Sofia. En als journalisten bladvulling nodig hebben, beginnen ze over het Antikythera-mechanisme.

Rome en zijn rijk

Ietwat gehypet, maar toch aardig: moord in Modena.

Kan Italië de vele Romeinse monumenten blijven conserveren?

Demografie en de val van de Republiek: het loont de moeite het lezen, ondanks de gruwelijke vormgeving.

En verder: beton, het zogenaamde geboortehuis van Augustus in Rome, brug bij Aleppo, Ostia, Tivoli, vrouwen op mozaïeken.

Benoorden de Alpen

Leuk artikel over de collectie van het Provinciaal Utrechts Genootschap voor Kunsten en Wetenschappen.

Het maandelijkse rijtje uit Groot-Britannie: Bronstijdschepen (meervoud), het mithraeum van Londen, Cirencester, Southwell, Alderney (inderdaad, een van de Kanaaleilanden).

En verder: Ruinen, een muntschat in Gers, herbouw van een Merovingisch huis in Brugge, Deurne (dit had zes jaar geleden in een van de eerste nieuwsbrieven gemoeten, maar beter laat dan nooit).

Overig

Leuk bericht over het experimentele archeologie-project van XIII Gemina, waarover u in de volgende nieuwsbrief meer zult lezen.

Toch enige plundering in Libië. Eveneens in Libië: een fort van de Garamanten, de stedelijke cultuur van de Fezzan (meer).

Een vondst uit India vormt aanleiding voor wat op het eerste gezicht bizarre speculaties, maar kijk vooral naar het plaatje. Zó mooi, daar word je helemaal blij van.

Dwaasheid

Die hadden we in de voorgaande vierenzeventig nummers van de Nieuwsbrief nog niet gehad: de Vloek van de farao!

De Ark van Noach (lees ook dit nog even).

Minder onschuldig - om niet te zeggen: potentieel ramzalig - is de Tempelhoax, de Palestijnse theorie dat de joodse tempel niet op de Tempelberg zou hebben gestaan.

Van een journalist verwacht je dat hij/zij feiten en propaganda weet te scheiden. Zo niet in dit artikel, waarin Europa het advies krijgt een "sterke man" van het type Augustus aan te stellen. Dat is, hopelijk onbedoeld, in feite een oproep tot een gewelddadige militaire coup (meer).

Internet

Gestaag digitaliseert men verder, zoals in de British Library.

En tot slot

Uw redacteur heeft gestudeerd aan een Letterenfaculteit (twee zelfs) en is niet ongeïnteresseerd in taalkunde, maar vraagt zich af of iemand hem kan uitleggen wat er in vredesnaam in de tweede alinea van dit persbericht wordt bedoeld?