Livius e-nieuwsbrief januari 2010: nieuws over de antieke wereld

5 januari 2010

Livius e-mailnieuwsbrief 52, januari 2010

Onderstaande berichten zijn afkomstig uit de e-mailnieuwsbrief van Livius Onderwijs, een maandelijkse gratis nieuwsbrief voor mensen met belangstelling voor de antieke wereld. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de berichten berust bij de redactie van de Livius Nieuwsbrief. Als u de nieuwsbrief elke maand zelf als e-mail wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met dit verzoek aan Livius.

Egypte

De onvermijdelijke doctor Zahi Hawass vraagt de Rosettasteen terug, krijgt een bitse reactie, wordt nog serieus genomen ook en krijgt geroofde kunstschatten terug die in het Louvre waren beland. Nefertiti speelt in dit alles ook een rol. Voor een veel serieuzer geval van "betwist erfgoed", zie beneden, in de rubriek over het antieke jodendom.

Een langetermijn onderzoeksprogramma met de titel "The Temple as Canon of Egypt's Religious Literature" is desondanks toch interessant.

Het maandelijkse gesleep met mummies: een (ze hadden toen ook aderverkalking, duh), twee (ze hadden ook al slechte tanden) en tot slot deze.

En verder: een groot graf in Saqqara, een beeld van Taharqa, het Ptolemaïsche paleis onder de haven van Alexandrië en een Byzantijns klooster in de Fayyum.

Mesopotamië, Syrië en Israel

Het kreeg meer aandacht dan het verdiende, maar is dan ook wel erg aardig: een kleitablet met een deel van het Mesopotamische Zondvloedepos.

Irak hoopt toeristen naar Babylon te lokken; een andere visie op het Amerikaanse leger; een archeoloog vertelt over zijn avonturen in Zuid-Irak.

De Heliodorosstèle opnieuw - met enkele zeer kritische vragen. Wat gebeurt er als een archeologische dienst in feite met grafrovers gaat samenwerken? Daarmee verwant: Hasmonese invloed in de Negev.

Een huis uit het begin van onze jaartelling uit Galilea - dat moet gehyped.

Sommige oudheidkundigen doen echt alles om PR te krijgen. Je vindt een interessant graf met zowaar een stuk textiel - dat is mooi genoeg. Maar waarom haalt een geleerde in vredesnaam de lijkwade van Turijn erbij? Het enige signaal dat hij afgeeft, is dat het relikwie blijkbaar geen afgesloten hoofdstuk is.

En verder: Assyrische kleitabletten en een Byzantijns mozaiek bij Deir ez-Zor.

Iran en Centraal-Azië

Een update over de naderende veiling van de Persepolis Fortification Tablets, en de implicaties daarvan voor het Amerikaanse cultuurbeleid.

En verder: een Parthisch kindergraf, restauratieplannen voor een standbeeld (dit beeld), een Sassanidische nederzetting.

Griekenland, Bulgarije en Turkije

Een filmpje over Robert Ballard in de Egeïsche Zee - beetje irritant gebracht, maar interessante beelden.

De restauartie van de toegangspoort tot de Atheense akropolis is afgerond.

En verder: Limyra in Lycië, Mochlos (op Kreta), een mensenoffer in Nauplion, Tegea.

Rome en zijn rijk

Uw redacteur was op vakantie in Rome, dat ook niet meer is wat het is geweest.

Dat een Laat-Romeins beeldje van Amor/Eros wordt gevonden, is nauwelijks nieuws. Maar de vindplaats is dat wel: China. Daarmee verwant: Spaans ceramiek in India.

En verder: Chester en een verzwolgen nederzetting voor de Libische kust.

De lage landen

In de KMKG zijn onlangs de gerenoveerde afdelingen over Oude Nabije Oosten en België in de Romeinse tijd heropend. Nu is de Merovingenafdeling aan de beurt.

En verder: Keltisch-Romeins Dendermonde, IJzertijdboerderijen in Eelde, aardewerk uit Tongeren, Romeinen in Twente, een muntschat in Montfort die verband lijkt te houden met de Bataafse Opstand en tot slot Oudkarspel.

Overig

Enigszins off-topic, maar geschreven door een Livius-medewerker: de problemen bij het Arabische alfabet.

Hollywood en Griekse mythologie: twee visies - 1 en 2.

Al eerder berichtten we over die Thor Heyerdahl-achtige expeditie om met een nagebouwd Fenicisch schip om Afrika heen te zeilen. Men is inmiddels hier.

Jodendom en Christendom

Vergeet discussies over de Elginmarbles, Rosettastenen, Nefretitis en wat dies meer zij: het echte politieke buskruit zit in de Jordaanse claim op de Dode-Zeerollen. Hier gaan we meer van horen, en het zal hard tegen hard gaan, omdat het in feite gaat over de claim van de staat Israël de opvolger te zijn van het jodendom uit de tijd van vóór de ondergang van de Tempel, en dus de legitimatie van het zionisme. (Wie zei dat oude geschiedenis geen relevantie meer heeft?)

Een manuscript van het Marcusevangelie blijkt minder oud dan men dacht.

En verder: wie schreef de Dode Zee-rollen? Turkije wil het gebeente van Nikolaas van Myra terug.

Dwaasheid

Atlantis ligt dit keer bij de kust van Cuba.

Internet

Daar heb je nou iets aan: de ruïnes van Pompeii in Google Streetview.

Het schandaal-Golb blijkt nog ernstiger dan gedacht.

En tot slot

Geen van Odysseus' medereizigers keerde terug, en toch is er een reisbureau dat Odysseus Travel heet. Uw redacteur verbaast zich al jaren over zulke namen. Maar deze overtreft werkelijk alle redelijk pessimisme.