Livius e-nieuwsbrief september 2009: nieuws over de antieke wereld

8 september 2009

Romeins ruitermasker (bruikleen Provincie Zuid-Holland)Romeins ruitermasker (bruikleen Provincie Zuid-Holland)

Livius e-mailnieuwsbrief 46, 8 september 2009

Onderstaande berichten zijn afkomstig uit de e-mailnieuwsbrief van Livius Onderwijs, een maandelijkse gratis nieuwsbrief voor mensen met belangstelling voor de antieke wereld. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de berichten berust bij de redactie van de Livius Nieuwsbrief. Als u de nieuwsbrief elke maand zelf als e-mail wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met dit verzoek aan Livius.

Egypte

Berichtgeving met titels als "the lost underworld of the pharaohs" dient met gepast wantrouwen te worden bejeged, maar deze zomer zijn er inderdaad grotten verkend waar al een eeuw niemand meer naar had omgekeken. De onvermijdelijke doctor Zahi Hawass heeft laten weten dat er volgens hem niets aan de hand is.

Het maandelijkse gesleep met mummies: een, twee, drie.

En verder: oude verfstoffen; een standbeeld van Amenhotep III (waarover we al eerder berichtten); problemen bij het conserveren van monumenten en de stand van zaken bij het nieuwe Egyptologische museum.

Mesopotamië

Puzzelen is altijd leuk: een in 1982 opgegraven stenen hoofd blijkt te passen op een standbeeld in Berlijn dat al een eeuw bekend is.

Een Assyrische commandant vraagt om versterkingen in een dramatische brief.

En verder: een kerk in Tal Al-Hasaka (Syrië) en een nieuw inventaris voor het museum van Bagdad.

Iran en Centraal-Azië

De gebruikelijke waarschuwingen over tendentieuze berichtgeving gelden voor de stukjes over het voor/vroeg-Achaimenidische paleis bij Bardak Siah: het oorspronkelijke bericht uit Iran, en de bewerking door de CAIS-SOAS, die ook wel raad weet met deze Parthische site en deze Achaimenidische steenmijn.

En verder: conservatie van de Zoutmannen.

Griekenland

Uit Griekenland komt - om redenen die uw redacteur ook niet helemaal doorgrondt - meestal niet zo heel veel nieuws, maar dat wordt dubbel en dwars goed gemaakt door dit bericht over de vondst van een nieuw graf uit Aigai, waar een lid van het Macedonische koninklijk huis ligt begraven. Misschien gaat het om Herakles, de zoon van Alexander en Barsine, maar de opgravers zijn vertrouwingwekkend terughoudend.

Korte berichtjes over de opgraving van Pyla-Koutsopetra en de Apollotempel van Geronissos (beide op Cyprus).

En verder: de Atheense Propylaien en een project om Galenos te vertalen.

Rome en zijn rijk

Helemaal geen Romeins nieuws deze maand, maar het Britse rijtje is vertrouwd lang: Brading; Caistor St Edmund; Carlisle; Gargrave; Hadrian's Wall; South Shields; Unwins; Vindolanda.

Romeinen in de lage landen

Het bronzen paard van Waldgirmes... we hadden al wat intrigerende fragmenten, maar nu is ook het hoofd gevonden. Het blijft de leukste opgraving benoorden de Alpen.

En verder: Romeinse sporen te Drongen (bij Gent); het onderzoek is begonnen bij de grafheuvels van IJsselstein; Leuven; een vreemde cirkelvormige structuur bij Meersen.

Overig

Een tijdje geleden berichtten we dat er een techniek was om de nog opgerolde, verbrande boekrollen uit de Villa dei papiri te analyseren. De eerste resultaten.

En verder: Sidon; Algiers (vervolg); Mada'in Saleh (interessant! + foto's); het paleis van Mithradates VI op het Taman-schiereiland; computertechnieken bij handschriftanalyse; stand van zaken rond het Indusschrift.

Dwaasheid

Veel dwazer kan het niet: een vrouw die denkt een reïncarnatie van Nefertiti te zijn en 230.000 euro uitgeeft aan plastische chirurgie. Het leesplezier wordt vergroot door de reacties van GeenStijl-reaguurders.

Robert Cargill legt haarfijn uit wat er niet deugt aan een pseudowetenschappelijke theorie over de Koperen Rol.

De Elgin soap

Korte inhoud van het voorafgaande:
http://en.wikipedia.org/wiki/Elgin_Marbles

Een drukke aflevering deze maand: een mooie recensie van het nieuwe museum en gelazer over een filmpje dat daar wordt vertoond. Het venijn zit erin dat sommigen niet wilden tonen dat christenen (lees: Grieken) al een deel van het Parthenon hebben gesloopt.

In een goede soap komt er na een veelheid aan verwikkelingen altijd een rustig moment waarin wordt uitgelegd waar we ook alweer staan, wie wie is en wie wat weet. Zo'n handig overzicht vindt u hier. Goed geschreven, en precies over de vraag waarover het moet gaan: "whether modern nation-states can justifiably claim exclusive cultural rights to an ancient object created by a defunct civilization whose influence has spread far beyond its borders".

Internet

Het Cuneiform Digital Library Initiative is een van de pogingen spijkerschriftteksten online te plaatsen. Een veelbelovende poging, net als dit initiatief om klassiek Syrische teksten online te plaatsen.

Het Bulletin of the Jewish Palestine Exploration Society: een schat aan informatie uit de jaren voor 1967 - al moet je wel Ivriet kunnen lezen.

Verder: een Hebreeuwse grammatica, de Dialogues d'histoire ancienne en een enorme collectie biblica en patrologie, die volgens het West-Europees auteursrecht over de grens van het toelaatbare gaat. Gelukkig staat de server in Rusland, waar voor educatieve doeleinden nogal wat uitzonderingen bestaan. En daar profiteren wij van mee.

De Universiteit van Heidelberg plaatst een berg digitaal materiaal online, vooral archeologie (Griekenland en Rome) en egyptologie. Een deel ervan is vrij oud, en dat is wel zo prettig, want tot 1933 was Heidelberg een van de belangrijkste wetenschappelijke instellingen ter wereld, maar veel materiaal is niet buiten de Duitse bibliotheken te vinden.

Ewoud Sanders hield in Leiden de achttiende Bert van Selm-lezing over de voordelen van het digitaliseren van boeken. Een verslagje vindt u hier.

Het project van Google om alle boeken op deze kleine planeet in te scannen en overal ter wereld beschikbaar te stellen, boekt enorme vooruitgang nu de Bibliothèque Nationale de France besluit mee te doen, en geen apart Frans project opzet. Overigens is Google Books niet alleen rozengeur en manenschijn, kijk maar hier.

En tot slot

Uw winter wordt een stuk leuker als u The Republic of Rome nu bestelt: een geweldig spel waar je uren plezier aan hebt. Leverbaar vanaf november, zegt men. De kracht van het spel zit in de complexiteit, waardoor een groot realisme wordt bereikt, wat de spelvreugde zeer vergoot. Uw redacteur werd helemaal blij toen hij het goede nieuws vernam en haalde wat herinneringen op.