Livius e-nieuwsbrief maart 2009: nieuws over de antieke wereld

Romeins ruitermasker (bruikleen Provincie Zuid-Holland)Romeins ruitermasker (bruikleen Provincie Zuid-Holland)

Livius e-mailnieuwsbrief 40, 6 maart 2009

Onderstaande berichten zijn afkomstig uit de e-mailnieuwsbrief van Livius Onderwijs, een maandelijkse gratis nieuwsbrief voor mensen met belangstelling voor de antieke wereld. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de berichten berust bij de redactie van de Livius Nieuwsbrief. Als u de nieuwsbrief elke maand zelf als e-mail wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met dit verzoek aan Livius.

Egypte

Een aardig stuk brengt in herinnering hoe de mooie buste van koningin Nefertiti in Duitsland belandde.

De vondst van een standbeeld bij Giza, met een mooie foto.

Een beeldje van Toetanchamon is gevonden... in Koerdistan.

Veel mummies in het nieuws: dertig mummies (met een foto van een mummie uit... Peru!), reconstructie van het gezicht van een mummie en de meest interessante uit het rijtje.

En verder: nieuwe fragmenten van de Turijnse Koningslijst, diverse vondsten uit Karnak (deels oud), Luxor, piramides opnieuw gebruikt, de herontdekking van een vergeten tombe, en: hoe richt ik het standbeeld op van een farao?

Mesopotamië 

De heropening van het museum van Bagdad werd aangekondigd, uitgesteld, en vond uiteindelijk plaats. Waarom het er toe doet en hoe het mis kon gaan, leest u in Catastrophe!, dat u gratis kunt downloaden op de website van het Oriental Institute in Chicago. Lof, lof, niets dan lof.

Ook werd de vondst van een door Alexander de Grote gebouwde brug over de Tigris aangekondigd, al moet je natuurlijk bedacht zijn op een grap als de archeoloog Omar Sharif heet.

Iran en Centraal-Azië

Alleen wat klein nieuws: een mooie rolzegel, de rechtszaak over de Persepolis Fortification Tablets opnieuw, Naqsh-e Rustam, en een obligaat stukje over archeologie in Afghanistan.

Griekenland en Turkije

Een lief artikel over onderwaterarcheologie, en nog een.

Een plan om een standbeeld van Alexander de Grote op te richten op het slagveld van Gaugamela.

Een handig artikel vat de resultaten van de opgravingen in Izmir/Smyrna samen.

En verder: archeologische plannen voor Istanbul.

Rome en zijn Rijk

Prachtige foto's van een mozaiek uit Reggio.

En verder: vaag stukje over een stad in Algerije, het circus van Colchester, vondsten bij Modena en een bokser uit Jeruzalem.

Romeinen in de lage landen

Maastricht en Nijmegen hebben ruzie over wie nu de oudste stad van Nederland is. Genieten!

Gedoe om de plek waar Ambiorix de Romeinen in een hinderlaag lokte: iemand uit Venlo zoekt het oostelijker dan iemand uit Tongeren.

En verder: Oudenburg, Minderhout, Aardenburg, het aquaduct van Tongeren.

Overig

Een interessant artikel over de gevolgen van klimaatverandering voor de archeologie.

Geweldige website met foto's over archeologische sites.

Een tijdje geleden berichtten we over die Thor Heyerdahl-achtige expeditie om met een nagebouwd Fenicisch schip om Afrika heen te zeilen. Men kampt momenteel met windstilte, en wel hier.

De 'Kasteel van Amsterdam-prijs'

Elke maand zijn ze er weer: persberichten waarin sensationele archeologische vondsten worden gemeld, en en waarvan al gauw duidelijk is dat het erom gaat publiciteit te genereren om de financiering van de betreffende opgravingen veilig te stellen. Zoveel creativiteit verdient aandacht, en daarvoor is de "Kasteel van Amsterdam-prijs" ingesteld.

Deze maand kan de prestigieuze onderscheiding natuurlijk niet gaan naar een ander bericht dan naar het persbericht dat een onderzoeker die oppert dat het Pantheon een enorme zonnewijzer zou zijn. Andere mogelijke onderzoeksvragen: Zou het water bij vloed hoger zijn dan bij eb? Is Tony Blair een Brit? Ligt Amsterdam op het oostelijk halfrond? Is de lucht blauw?

Dwaasheid

En ja, er zoekt weer iemand naar de Ark van Noach - los van de vraag of het schip er werkelijk is, is het toch opmerkelijk dat mensen die intelligent genoeg zijn om geld los te krijgen, niet nadenken of ze de juiste berg wel op het oog hebben. De berg die nu Ararat heet, is pas in de Middeleeuwen zo genoemd (meer...).

Google Earth ontsloot de bodem van de Oceaan, en -jawel!- Atlantis werd ontdekt. Maar mooi dat het niet waar was.

En tot slot

Een farao brengt een bezoek aan Londen, op geheel eigen wijze.