Livius e-nieuwsbrief januari 2009: nieuws over de antieke wereld

Romeins ruitermasker (bruikleen Provincie Zuid-Holland)Romeins ruitermasker (bruikleen Provincie Zuid-Holland)

Livius e-mailnieuwsbrief 38, 7 januari 2009

Onderstaande berichten zijn afkomstig uit de e-mailnieuwsbrief van Livius Onderwijs, een maandelijkse gratis nieuwsbrief voor mensen met belangstelling voor de antieke wereld. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de berichten berust bij de redactie van de Livius Nieuwsbrief. Als u de nieuwsbrief elke maand zelf als e-mail wilt ontvangen, stuur dan een e-mail met dit verzoek aan Livius.

Egypte

Met Toetanchamon en zijn familie valt met gemak een nieuwsbrief te vullen: deze maand is vastgesteld dat Echnaton zijn vader was.

Een drietal inscripties uit Soedan kan mogelijk helpen de taal van het oude koninkrijk Meroë te ontcijferen.

De onvermijdelijke doctor Zahi Hawass houdt zich bezig met een standbeeld van Ramses II.

En verder: twee sarcofagen uit Saqqara, de zoveelste CT-scan van een mummie, nog een, een poging het uiterlijk van Cleopatra te reconstrueren, teruggave van een farao-buste, een mummiesmokkelaar en satelliettechnologie bij het opsporen van antieke sites.

Mesopotamië

Het gebruikelijke stukje over de ondergang van ons erfgoed in Irak, en nog een, en een geruststellend bericht.

En verder: teruggave van gestolen oudheden, het oprollen van een bende, verbod op veiling van oudheden en de geschiedenis van Babylonië - in lego.

Iran en Centraal-Azië 

De restauratie van het graf van Cyrus in Pasargadai is voltooid en uit Persepolis komt meer informatie beschikbaar over de eigenlijke stad.

Een interessant bericht over het onderzoek naar het Parthische relief bij Hung-e Azdhar.

En verder: een Bronstijdnederzetting (noordwest-Iran) en nog een (Elam), Nisa en Iran eist teruggave van oudheden.

Griekenland

Grappig genoeg alleen nieuws over de Griekse Bronstijd: nieuwe bevestiging van de datum van de uitbarsting van de Thera (1613 v.Chr.), de omvang van de Kretenzische handelsnetwerken en de vondst van enkele bronzen wapens in zee.

Syrië

En wat wel het eufemisme van het jaar mag heten: het Byzantijnse fort Zenobia wordt bedreigd door de aanleg van een stuwdam in de Eufraat. Waren daar geen acutere dreigingen?

En verder: dat grafveld in Palmyra blijft maar publiciteit krijgen, en een Romeinse sarcofaag.

Rome en zijn rijk

Een kwestie die al in de Oudheid speelde: kwamen de Etrusken echt uit Anatolië? Daarvoor lijkt nu DNA-bewijs te zijn.

Een proefschrift over de betekenis van heiligdommen bij de Romeinse verovering van Italië.

Een olielampje uit Spanje zou een gynaecologisch onderzoek tonen (tekening).

Een fascinerend bericht over de begrafenis van een heidense priester die bij zijn castratie zou kunnen zijn overleden.

Meer bewijs voor de klimaatomslag die het Romeinse Rijk in een crisis zou hebben gestort.

Uit de stad Rome: Villa delle vignacce, heropening van een deel van de Thermen van Diocletianus en plannen om (reenactor)gladiatoren weer te laten optreden in het Colosseum (over gebrek aan smaak hoeft men niet te twisten).

En verder: arrestatie van een grafrover, Malaga, een wrak bij Sardinië, dat massagraf bij Himera opnieuw, Modena als productiecentrum van olielampjes, de ondergang van een familie in Pompeii, het theater van Medellín, het badhuis in de buurt van Windisch, en een aardig stukje over Romeinse cijfers & hoe je daarmee moet rekenen.

Het maandelijkse rijtje nieuws uit Groot-Brittannië: een schedel (met hersenen), munten uit Petworth, het circus van Colchester, Maryport (Muur van Hadrianus) en een hele vroege tempel uit Notts (met een foto van een Romeinse tempel die enigszins uit de richting is).

Romeinen in de Lage Landen

Dat viel moeilijk te missen: Duitse archeologen hebben een Romeins-Germaans slagveld uit de derde eeuw n.Chr. gevonden. Het verandert ons beeld van het tijdvak nauwelijks, maar is toch een aardige illustratie. Hier is het filmpje.

En verder: een IJzertijdnederzetting bij de Ikea van Gent, twaalf sites ontdekt bij het graven van een gasleiding, het aquaduct van Nijmegen wordt rijksmonument (een berichtje dat uw redacteur enkele maanden geleden heeft gemist), Veghel was al in de IJzertijd bewoond, de oeros leefde langer in de Lage Landen dan werd aangenomen, het onderzoek van het oppidum Kanne-Castaert wordt hernomen, en het Romeins Archeologisch Museum van Oudenburg gaat in mei open.

Overig

Een interessant artikel over de kansen die smeltende gletsjers bieden aan archeologen.

Een tijdje geleden berichtten we over die Thor Heyerdahl-achtige expeditie om met een nagebouwd Fenicisch schip om Afrika heen te zeilen. Als u wil weten waar men nu is: klik hier.

En verder: loodbaren bij Ibiza; een Illyrische handelspost; teveel toeristen in Petra; plannen voor Koeweit; de douane in Jemen heeft 447 (!) pogingen tot het smokkelen van oudheden voorkomen; terugblik op een inbraak in het museum van Taxila; de derde serie "Rome"; en een recordbedrag voor een Romeinse munt.

Dwaasheid

De Romeinen kruisiden de verkeerde Jezus, zegt een van zijn afstammelingen.

En trouwens, wist u dat Betlehem in de Gazastrook lag en dat de Romeinen in het Teutoburgerwoud hebben gewonnen?

En tot slot

Zocht u nog iets leuks voor in de tuin?