Murmelliusgymnasium wint Grote Ken-Je-Klassiekenquiz 2012

21 april 2012

De winnaars van de Ken-Je-Klassiekenquiz 2012: het Murmelliusgymnasium uit AlkmaarDe winnaars van de Ken-Je-Klassiekenquiz 2012: het Murmelliusgymnasium uit Alkmaar
Het winnende team ontvangt de wisselbekerHet winnende team ontvangt de wisselbeker
Quizmaster Anton van HooffQuizmaster Anton van Hooff
Teams beantwoorden vragenTeams beantwoorden vragen
Volle aandachtVolle aandacht
De jury legt de spelregels uitDe jury legt de spelregels uit
Teams beantwoorden vragenTeams beantwoorden vragen
Het hopelijk goede antwoord wordt genoteerdHet hopelijk goede antwoord wordt genoteerd
Teams beantwoorden vragenTeams beantwoorden vragen
Teams beantwoorden vragenTeams beantwoorden vragen
De antwoorden worden gegevenDe antwoorden worden gegeven
De jury leest de uitslag voorDe jury leest de uitslag voor

Het team van het Murmelliusgymnasium uit Alkmaar won vrijdag 20 april de landelijke finale van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz 2012 in het Rijksmuseum van Oudheden. Aangemoedigd door klasgenoten, leraren en familie versloeg het team negen andere teams uit het hele land. Ze gingen er vandoor met de Grote Ken-je-Klassieken wisselbokaal, een uitgebreid boekenpakket van uitgeverij Athenaeum en bovenal de onvergankelijke eer. De quiz voor scholieren werd gepresenteerd door classicus en schrijver Anton van Hooff en was spannend tot het laatste moment.

Wat is een hippaelektryon?

De finalisten van de Klassiekenquiz waren de winnaars van de voorrondes die eerder dit jaar plaats vonden in het Allard Pierson Museum (Amsterdam), Tresoar (Leeuwarden) en Museum Het Valkhof (Nijmegen). In drie rondes beantwoorden de teams vragen als ‘Hoe heette de stichtster en eerste koningin van Carthago?', ‘Aan welke Griekse wetenschapper wordt de uitspraak ‘Heureka' toegeschreven?' en ‘Wat is een hippalektryon?'.

Acht ploegen dicht bij elkaar

Tijdens de finale bleken  de gymnasiasten zeer aan elkaar gewaagd te zijn. De hele top acht stond slechts zeven punten van elkaar verwijderd in de einduitslag. Uiteindelijk ging het Murmelliusgymnasium er met 45 punten met de prijs vandoor. Tweede werden het Stedelijk Gymnasium Leiden en het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé uit Leeuwarden met beide 43 punten. De andere deelnemende scholen waren (in willekeurige volgorde) Stanislas College (Delft), Chr. SG Vincent van Gogh (Assen), Chr. Col. Nassau Veluwe (Harderwijk), Stedelijk Gymnasium (Nijmegen), KWC (Culemborg), Stedelijk Gymnasium (Arnhem) en Gymnasium Taciturnum / Willem de Zwijger (Papendrecht).

‹ Klik op de foto voor een vergroting. Ga via de pijltjes bovenaan naar de volgende foto.