d'Oude UB: Leiden en de archeologie van het Nabije Oosten

2 februari 2012

De opgraving in Tell Sabi Abyad (Noord-SyriĆ«)De opgraving in Tell Sabi Abyad (Noord-Syrië)

In 'd'Oude UB' op Rapenburg 70 in Leiden is vanaf vandaag de tentoonstelling 'Leiden en de archeologie van het Nabije Oosten' te zien. De samenstelling van de expositie was in handen van Ruurd Halbertsma, conservator collectie Klassieke Wereld van het Rijksmuseum van Oudheden, en vijf studenten archeologie van de Universiteit Leiden. Halbertsma is tevens hoogleraar aan de Leidse universiteit.

Niet opgraven, maar tentoonstellen

Vijf studenten archeologie maakten onder leiding van Halbertsma deze tentoonstelling over archeologische onderzoeksprojecten waarbij de Universiteit Leiden al langer is betrokken. En ook over heel recente opgravingen. Zo konden de studenten in de zomer van 2011 niet voor het jaarlijkse opgravingsproject in Noord- Syrie terecht vanwege de 'Syrische lente'. Het voordeel nu is dat er in plaats daarvan een tentoonstelling is gemaakt over de opgravingspraktijk van Tell Sabi Abyad en Tell Hammam in Syrië, en Tell Deir 'Alla in Jordanië. Ook hangen er foto's van projecten in de omgeving van Cide (Noord-Turkije) en Kinnereth (Meer van Galilea, Israël).

Van Neolithisch tot nep

D'Oude UB aan het Rapenburg is al een historische locatie op zich. Maar die historie is niks vergeleken bij bijvoorbeeld aardewerk uit 7000-6700 jaar voor het begin van onze jaartelling. Dichterbij het Neolithicum kan een bezoeker niet komen. Ook het verhaal om de objecten heen krijgt aandacht in deze tentoonstelling. Een scherf is niet zomaar een scherf. Een (replica van een) kleitablet is niet zomaar een kleitablet, maar blijkt een omkopingsgeschenk te zijn. Misschien laat de bezoeker de fantasie prikkelen door fallusvormige kralen. Of het verstand door confronterende stellingen. Bijvoorbeeld over de teruggave van museumobjecten aan het land waar ze gevonden zijn. Er is ook nep, niet van echt te onderscheiden, maar wel door de archeoloog.

De tentoonstelling in d'Oude UB is te zien tot 20 april 2012