Spannende strijd tussen gymnasiasten in Rijksmuseum van Oudheden

21 maart 2011

Deelnemers laten hun antwoord zienDeelnemers laten hun antwoord zien
Het publiek keek vol spanning toeHet publiek keek vol spanning toe
Het publiek was vaak heel enthousiaistHet publiek was vaak heel enthousiaist
OverlegOverleg
Het antwoord is...Het antwoord is...
De winnaar van ronde 1, met familie op de fotoDe winnaar van ronde 1, met familie op de foto
De winnaar van ronde 2 wordt 'gelauwerd' door quizleider Jaap ToorenaarDe winnaar van ronde 2 wordt 'gelauwerd' door quizleider Jaap Toorenaar
De winnaar van ronde 3 in actieDe winnaar van ronde 3 in actie
Zij hebben niet gewonnen, maar ze deden toch met veel plezier mee aan de voorrondeZij hebben niet gewonnen, maar ze deden toch met veel plezier mee aan de voorronde

Spannende strijd tussen gymnasiasten in Rijksmuseum van Oudheden

Zondag 20 maart jl. vond in het Rijksmuseum van Oudheden de regionale voorronde van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz 2011 plaats. Aangemoedigd door hun klasgenoten, docenten en familieleden streden achttien leerlingen van negen scholen uit de regio Zuid-Holland tegen elkaar. De drie leerlingen die een plek bemachtigden in de landelijke finale op zaterdag 16 april waren Daniël van den Berg (Stedelijk Gymnasium Leiden), Sander Erades (S. Adelbert College Wassenaar) en Sake Kruk (Coornhert Gymnasium Gouda).

« Bekijk het fotoverslag hiernaast (klik op de pijl bovenin om naar de volgende afbeelding te gaan, klik op de foto zelf voor een vergroting)

Vijftig pittige vragen

De regionale voorronde van de Ken-je-klassiekenquiz werd voor het derde jaar op rij gepresenteerd door Jaap Toorenaar, docent Klassieke Talen en schrijver van het boek 'Asterix, De vrolijke wetenschap' (2010). De enthousiaste kandidaten kregen vijftig pittige vragen over de Klassieke Oudheid voor hun kiezen en baanden zich zwetend, peinzend en grappend een weg naar de eindronde. Twee juryleden beoordeelden met een deskundige blik de antwoorden van de deelnemers. Er werden vragen gesteld zoals "Waar of niet waar? In het door de Romeinen bezette Nederland hakte men munten in tweeën om aan voldoende wisselgeld te komen", "Wat is de naam van de door Romeinen geliefde vissaus?" en "Welke redenaar probeerde door middel van steentjes in zijn mond zijn spraakgebrek af te leren?".

"Ik ben niet zo romantisch" 

Deze vragen leverden niet alleen goede en foute antwoorden op, maar ook bijzonder creatieve en grappige. Op de vraag "Hoe noemen we het dichtersmotief waarin een minnaar bij een gesloten deur van de geliefde klaagt?" werd simpelweg geantwoord: "Ik ben niet zo romantisch" en de Romeinse vissaus werd door sommige kandidaten bestempeld als paella of ketchup. Desondanks bleek dat de kandidaten over een indrukwekkende ‘klassiekenkennis' beschikten en lieten soms zelfs de jury versteld staan met hun juiste antwoorden. De finalisten mogen dan ook met recht trots zijn op hun overwinning, want hun concurrenten hebben het ze in deze spannende strijd zeker niet makkelijk gemaakt.

Finale Grote Ken-Je-Klassiekenquiz

De finale van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz 2011 vindt op zaterdag 16 april plaats van 14.00 tot 16.00 uur in de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden (de Tempelzaal is gratis toegankelijk). Tijdens de finale wordt door finalisten uit het hele land gestreden om de titel 'Beste gymnasiast van Nederland' en kan er bovendien een prijsbeker en een boekenpakket gewonnen worden.

Meer informatie Grote Ken-Je-Klassiekenquiz

De Grote Ken-Je-Klassiekenquiz is een initiatief van de uitgeverijen Athenaeum en Ambo, het Allard Pierson Museum (Amsterdam), Museum Het Valkhof (Nijmegen), Tresoar (Leeuwarden) en het Rijksmuseum van Oudheden, in het kader van de Week van de Klassieken (13 t/m 24 april). De quiz stelt de kennis van gymnasiasten over de Klassieke Oudheid op de proef. Scholen uit het hele land vaardigden elk twee leerlingen met de meeste kennis over de klassieke wereld af als team voor één van de vier voorrondes. Deze werden georganiseerd in Leiden, Amsterdam, Leeuwarden en Nijmegen. De winnaars van de regionale voorrondes spelen op zaterdag 16 april 2011 de finale in het Rijksmuseum van Oudheden.

Week van de Klassieken

De Grote Ken-Je-Klassiekenquiz wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Klassieken, een initiatief van de uitgeverijen Athenaeum en Ambo. Twaalf dagen lang, van woensdag 13 april t/m zondag 24 april 2011, vragen zij aandacht voor boeken uit en over de oudheid.