Drukbezochte openingsavond twee tentoonstellingen

21 april 2011

RMO-directeur Wim Weijland voor een volle zaalRMO-directeur Wim Weijland voor een volle zaal
Volle zaalVolle zaal
Taco Dibbits, directeur collecties Rijksmuseum Amsterdam Taco Dibbits, directeur collecties Rijksmuseum Amsterdam
Jan de Hond (conservator Rijksmuseum Amsterdam) spreektJan de Hond (conservator Rijksmuseum Amsterdam) spreekt
Kijkje achter de schermenKijkje achter de schermen
RMO-conservator Ruurd HalbertsmaRMO-conservator Ruurd Halbertsma
Op de tentoonstelling 'Sisi en Wilhelm II'Op de tentoonstelling 'Sisi en Wilhelm II'
Op de tentoonstelling 'Handelswaar en Souvenirs'Op de tentoonstelling 'Handelswaar en Souvenirs'
Op de tentoonstelling 'Handelswaar en Souvenirs'Op de tentoonstelling 'Handelswaar en Souvenirs'

Op woensdag 20 april werden in het Rijksmuseum van Oudheden twee nieuwe tentoonstellingen geopend: 'Handelswaar en Souvenirs' en 'Sisi en Wilhelm II - keizers op Corfu'. Ondanks het prachtige lenteweer was de Tempelzaal bomvol gestroomd met genodigden. De ruim 300 aanwezigen luisterden aandachtig naar de welkomstwoorden van Wim Weijland (directeur Rijksmuseum van Oudheden) en Taco Dibbits (directeur collecties Rijksmuseum Amsterdam). Daarna lieten Jan de Hond (conservator Rijksmuseum Amsterdam) en Ruurd Halbertsma (conservator Rijksmuseum van Oudheden) hun licht schijnen over de tentoonstelling waaraan zij als (mede)samensteller een grote bijdrage hebben geleverd.

Handelswaar en Souvenirs

'Handelswaar en Souvenirs' is een tentoonstelling over islamitische en pre-islamitische kunst, met o.a. 170 voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam. Deze bijzondere samenwerking tussen twee rijksmusea werd in diverse speeches als zeer positief en voor herhaling vatbaar genoemd. Deze vruchtbare samenwerking heeft een fraaie en zeer interessante tentoonstelling opgeleverd. 'Handelwaar en Souvenirs' kon tijdens de openingsavond op vele enthousiaste en lovende reacties van de gasten rekenen.

Sisi en Wilhelm II

Ook voor de tentoonstelling 'Sisi en Wilhelm II - keizers op Corfu' is een bijzonder concept bedacht. De voorliefde en fascinatie voor de Griekse oudheid van twee keizerlijke beroemdheden uit de negentiende eeuw is als uitgangspunt voor deze expositie genomen. Deze sfeervol vormgegeven tentoonstelling kon eveneens op veel bijval van de genodigheden rekenen. Het Rijksmuseum van Oudheden én het Rijksmuseum Amsterdam hopen dat alle museumbezoekers het komende half jaar net zo enthousiast over de nieuwe tentoonstelling zullen zijn.

  • 'Handelswaar en Souvenirs' is geopend tot en met 4 september 2011
  • 'Sisi en Wilhelm II' is te zien tot en met 11 september 2011