Kijkje achter de schermen bij opbouw 'Etrusken'

6 oktober 2011

Lege vitrines zul je straks niet tegenkomen in de tentoonstelling.Lege vitrines zul je straks niet tegenkomen in de tentoonstelling.
Vitrines worden geplaatst en waterpas gemonteerd.Vitrines worden geplaatst en waterpas gemonteerd.
Etruskische vrouwen staan centraal in de tentoonstelling 'Etrusken'. Uiteraard wordt dit doek straks netjes strak getrokken.Etruskische vrouwen staan centraal in de tentoonstelling 'Etrusken'. Uiteraard wordt dit doek straks netjes strak getrokken.
Nu zijn de zalen en de vitrines nog zo goed als leeg, maar straks is hier de tentoonstelling te zien.Nu zijn de zalen en de vitrines nog zo goed als leeg, maar straks is hier de tentoonstelling te zien.
Plattegronden, tekeningen, lijsten... er komt veel bij kijken om een tentoonstelling neer te zetten.Plattegronden, tekeningen, lijsten... er komt veel bij kijken om een tentoonstelling neer te zetten.
Alle vitrines moeten natuurlijk wel precies goed staan.Alle vitrines moeten natuurlijk wel precies goed staan.
Objecten uit onze eigen collectie zijn al naar de tentoonstellingszaal gebracht.Objecten uit onze eigen collectie zijn al naar de tentoonstellingszaal gebracht.
De eerste vitrines zijn gevuld met Etruskische kunstwerkjes.De eerste vitrines zijn gevuld met Etruskische kunstwerkjes.
De tekstbordjes zijn nog in de maak, maar je moet er natuurlijk wel ruimte voor vrijhouden.De tekstbordjes zijn nog in de maak, maar je moet er natuurlijk wel ruimte voor vrijhouden.
De eerste vitrines zijn gevuld met Etruskische kunstwerkjes.De eerste vitrines zijn gevuld met Etruskische kunstwerkjes.
Objecten uitpakken en sorteren onder het toeziend oog van de Etruskische dames.Objecten uitpakken en sorteren onder het toeziend oog van de Etruskische dames.
De Etruksen konden toveren met brons en maakten leuke, kleine, levendige beeldjes.De Etruksen konden toveren met brons en maakten leuke, kleine, levendige beeldjes.
Rijke dames konden het zich veroorloven om een luxe askist te laten maken.Rijke dames konden het zich veroorloven om een luxe askist te laten maken.
Heel voorzichtig en secuur worden zeldzame bruiklenen van het Vaticaans Museum in de vitrine geplaatst.Heel voorzichtig en secuur worden zeldzame bruiklenen van het Vaticaans Museum in de vitrine geplaatst.
Objecten worden uitgepakt en met alle 'egards' vervoerd naar de juiste vitrine.Objecten worden uitgepakt en met alle 'egards' vervoerd naar de juiste vitrine.
In de tentoonstelling komt ook de exacte reconstructie van een Etruskische grafkamer.In de tentoonstelling komt ook de exacte reconstructie van een Etruskische grafkamer.
Objecten worden uitgepakt en met alle 'egards' vervoerd naar de juiste vitrine.Objecten worden uitgepakt en met alle 'egards' vervoerd naar de juiste vitrine.
Vitrines met zeer bijzondere topstukken uit Italiaanse musea, we zijn trots dat we ze mogen laten zien!Vitrines met zeer bijzondere topstukken uit Italiaanse musea, we zijn trots dat we ze mogen laten zien!
In deze vitrine zie je de vondsten uit 1 graf van een hele rijke en/of belangrijke vrouw.In deze vitrine zie je de vondsten uit 1 graf van een hele rijke en/of belangrijke vrouw.
De kwetsbare beelden van 2500 jaar oud mag je alleen met handschoenen aan aanraken. Kijken mag natuurlijk zo lang je wilt.De kwetsbare beelden van 2500 jaar oud mag je alleen met handschoenen aan aanraken. Kijken mag natuurlijk zo lang je wilt.
Gouden sieraden uit de 19de eeuw die zijn ge├»nspireerd op de Etrusken worden klaargemaakt om in de virtine te plaatsen.Gouden sieraden uit de 19de eeuw die zijn geïnspireerd op de Etrusken worden klaargemaakt om in de virtine te plaatsen.
De tekstbordjes zijn inmiddels gearriveerd.De tekstbordjes zijn inmiddels gearriveerd.
Een onmisbaar apparaat bij de opbouw: elektrische boor/schroevendraaier.Een onmisbaar apparaat bij de opbouw: elektrische boor/schroevendraaier.
De objecten worden straks mooi uitgelicht, dus de tientallen lampjes liggen al klaar.De objecten worden straks mooi uitgelicht, dus de tientallen lampjes liggen al klaar.
Soms lijkt het net of het al af is...Soms lijkt het net of het al af is...
In de 19de eeuw werden de wandschilderingen uit een Etruskisch graf 1-op-1 nageschilderd door de kunstenaar Gregorio Mariano.In de 19de eeuw werden de wandschilderingen uit een Etruskisch graf 1-op-1 nageschilderd door de kunstenaar Gregorio Mariano.
Het Deense museum Ny Carlsberg Glyptotheek leende twee originele schilderijen van Mariano aan ons uit.Het Deense museum Ny Carlsberg Glyptotheek leende twee originele schilderijen van Mariano aan ons uit.
De twee lagen beschermend plastic worden eraf gehaald.De twee lagen beschermend plastic worden eraf gehaald.
Voorzichtig wordt het enorme schilderij aan de wand gehangen.Voorzichtig wordt het enorme schilderij aan de wand gehangen.
Onze installateurs zijn niet snel tevreden: het moet waterpas hangen!Onze installateurs zijn niet snel tevreden: het moet waterpas hangen!
En dit is uiteindelijk (een gedeelte van) het resultaat!En dit is uiteindelijk (een gedeelte van) het resultaat!
En dit is uiteindelijk (een gedeelte van) het resultaat!En dit is uiteindelijk (een gedeelte van) het resultaat!
En dit is uiteindelijk (een gedeelte van) het resultaat!En dit is uiteindelijk (een gedeelte van) het resultaat!
En dit is uiteindelijk (een gedeelte van) het resultaat!En dit is uiteindelijk (een gedeelte van) het resultaat!

Op vrijdag 14 oktober a.s gaat de nieuwe tentoonstelling 'Etrusken. Vrouwen van aanzien, Mannen met macht' open voor publiek. Het is een bijzondere dubbeltentoonstelling van het Rijksmuseum van Oudheden en het Allard Pierson Museum (Amsterdam) over de intrigerende wereld van de Etrusken. Met vele topstukken uit toonaangevende Italiaanse musea.

Meer dan zeshonderd museumstukken op twee locaties

Het Allard Pierson Museum en het Rijksmuseum van Oudheden vertellen in dit tweeluik het intrigerende verhaal over de Etruskische rijkdom, religie, macht en pracht. Dit doen ze elk vanuit een eigen invalshoek. In Leiden komt de Etruskische vrouw aan bod, in Amsterdam de Etruskische man. In een sfeervol decor van Toscaanse landschappen en kleurrijke Etruskische fresco's ziet u meer dan zeshonderd museumstukken. Blikvangers zijn prachtige gouden sieraden, bronzen wapens, beelden van goden en godinnen en rijk versierd aardewerk.

Foto's geven kijkje achter de schermen

De opbouw van de tentoonstelling in Leiden is al een paar weken aan de gang. De bijgaande fotoserie geeft een uniek kijkje achter de schermen bij de totstandkoming ervan. Vitrines en decorstukken worden geplaatst en gemonteerd. Objecten uit andere musea die zorgvuldig zijn ingepakt voor het vervoer naar Leiden worden net zo zurgvuldig weer uitgepakt in het museum en op hun plek gezet. En overal liggen kaartjes, briefjes, schema's, schroefjes...

Vanaf vrijdag 14 oktober ziet u hier gegarandeerd niets meer van. Want dan bent u van harte welkom om te komen genieten van deze fraaie en ongetwijfeld smetteloze tentoonstelling. 'Etrusken' is in beide musea te zien tot en met 18 maart 2012.

« Klik op de pijl bovenin om naar de volgende afbeelding te gaan. Klik op de foto zelf voor een vergroting.