Collectie RMO op mobiele erfgoed-applicatie

12 januari 2011

Erfgoed.mobi: het uiteindelijke resultaat (stap 4)Erfgoed.mobi: het uiteindelijke resultaat (stap 4)
Erfgoed.mobi: stap 1Erfgoed.mobi: stap 1
Erfgoed.mobi: stap 2Erfgoed.mobi: stap 2
Erfgoed.mobi: stap 3Erfgoed.mobi: stap 3

De topstukken uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden zijn sinds vandaag te bewonderen op een applicatie voor smartphones: erfgoed.mobi. De app is ontwikkeld door webbureau ab-c media uit Utrecht.

Historisch beeldmateriaal op locatie

Erfgoed.mobi toont op de iPhone van de gebruiker het historisch beeldmateriaal van locatie waar hij zich op dat moment bevindt. Foto's en prenten in beeldbanken van archieven zijn meestal niet voorzien van locatiegegevens in de vorm van coördinaten, maar vaak wel van straatnamen en (soms) huisnummers. Daar maakt erfgoed.mobi gebruik van. De iPhone geeft de locatie alleen door als coördinaat, maar de reverse geocoding-service van Google kan dit omrekenen naar een straatnaam en huisnummer(s). Erfgoed.mobi biedt ook de optie om via de kaart te zoeken op een andere locatie dan waar de gebruiker op dat moment is - een paar straten verderop of in een andere plaats. Door de kaart te verschuiven onder een 'vizier' worden beeldresultaten van de gekozen locatie getoond.

Applicatie installeren

Iedereen met een iPhone kan de applicatie zelf uitproberen door in Mobile Safari naar http://erfgoed.mobi te gaan. Optioneel, maar aan te raden is om via de knop + in de onderste knoppenbalk te kiezen voor 'zet in beginscherm', waarna erfgoed.mobi als schijnbaar zelfstandige applicatie 'geïnstalleerd' wordt.