Egyptische koningin Hatsjepsoet terug in Leiden

11 mei 2011

Koningin Hatsjepsoet wordt uitgepaktKoningin Hatsjepsoet wordt uitgepakt
Het beeld van Hatsjepsoet wordt op z'n plaats gezetHet beeld van Hatsjepsoet wordt op z'n plaats gezet
Het gerestaureerde, complete beeld van koningin HatsjepsoetHet gerestaureerde, complete beeld van koningin Hatsjepsoet
De buste en het hoofd van koningin HatsjepsoetDe buste en het hoofd van koningin Hatsjepsoet
Koningin HatsjepsoetKoningin Hatsjepsoet

  

Beeld Hatsjepsoet terug van reis door de VS

Vanaf vandaag is het beeld van de Egyptische koningin Hatsjepsoet weer te zien in het Rijksmuseum van Oudheden. Het levensgrote beeld was sinds 2005 in de VS, onder andere als blikvanger van een reizende tentoonstelling. De afgelopen jaren was het te zien in het Metropolitan Museum of Art in New York. Koningin Hatsjepsoet is nu weer in Leiden te bewonderen op de vaste afdeling 'Egyptenaren'.  

Kapotgeslagen beeld werd in 1998 herenigd

Dit zeldzame beeld kent een bijzondere geschiedenis. Het stond destijds in Hatsjepsoets dodentempel in Thebe, maar haar stiefzoon en nieuwe farao Thoetmosis III liet al haar beelden kapotslaan. Millennia later waren de afzonderlijke delen van dit beeld verspreid geraakt over de wereld: de romp was in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, het hoofd en het onderstuk in het Metropolitan Museum of Art in New York. In 1998 zijn de delen weer samengevoegd, 3500 jaar na hun gewelddadige scheiding. Hierbij werd afgesproken dat het beeld voortaan afwisselend in Leiden en New York te bezichtigen zal zijn.

De eerste vrouwelijke farao van Egypte

Samen met Cleopatra en Nefertiti, is Hatsjepsoet een van de bekendste vrouwen uit het oude Egypte. Toen haar echtgenoot Thoetmosis II overleed, werd ze regentes voor de jonge prins Thoetmosis III. Ze bleek een wilskrachtige heerseres te zijn, die bereid was met tradities te breken. Ze liet zich zelfs tot farao uitroepen, en regeerde vervolgens ruim 21 jaar (1479-1458 v.Chr.) over een land dat zelden een vrouw als koningin zou hebben.