Egyptische papyrus na 180 jaar weer één geheel

7 oktober 2010

Eeen van de papyrusdelen uit de collectie van het RMOEeen van de papyrusdelen uit de collectie van het RMO

In het Rijksmuseum van Oudheden is binnenkort een van de beroemdste Egyptische toverboeken na 180 jaar weer in zijn geheel te zien. De 5 meter lange rol papyrus was in de negentiende eeuw in delen verkocht aan twee musea: het Rijksmuseum van Oudheden en het British Museum. Voor de tentoonstelling 'Egyptische Magie' (16 oktober 2010 t/m 13 maart 2011) zijn alle fragmenten nu herenigd tot één magische papyrus, de grootste die bekend is uit het oude Egypte.

Leidse en Britse delen met elkaar verenigd 

De bijna tweeduizend jaar oude papyrus is een van de topstukken van 'Egyptische Magie', een grote tentoonstelling over de magische wereld van de Egyptenaren. De rol is in totaal bijna vijf meter lang. Er staan 98 spreuken en recepten op, o.a. om de toekomst te voorspellen en ter genezing van slangenbeten en oogkwalen. Het toverboek was nog nooit in z'n geheel getoond, omdat de delen waaruit de papyrus bestaat al 180 jaar van elkaar gescheiden zijn: de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden bevat 6 fragmenten, het British Museum bezit 3 fragmenten. Op donderdag 7 oktober zijn de Londense delen van de papyrus overgebracht naar Leiden. In een van de tentoonstellingszalen werden ze uitgepakt en herenigd met de Leidse delen. 'Egyptische Magie' opent op zaterdag 16 oktober a.s. De tentoonstelling omvat meer dan 300 objecten, waaronder 60 bruiklenen van o.a. het Louvre en het British Museum. 

Vijf meter lang; 98 magische spreuken en recepten 

Oorspronkelijk was de papyrus nog langer dan vijf meter, maar het begin en einde van de rol zijn verloren gegaan. Met zijn 98 toverspreuken is dit de grootste magische papyrus die bekend is uit het oude Egypte. De spreuken zijn geschreven in 29 grote kolommen op de voorzijde en 33 korte op de achterkant. De samensteller was vooral gefascineerd door technieken om de toekomst te voorspellen. Verder bevat de papyrus spreuken om verliefden samen te brengen of te scheiden, dromen te zenden, maatschappelijk succes te verzekeren, en recepten om slangenbeten of oogkwalen te genezen. Waarschijnlijk heeft de toenmalige handelaar de papyrusrol in tweeën geknipt om er meer geld voor te kunnen krijgen.