Gymnasiast Fenno Noij wint grote Ken-je-Klassiekenquiz

25 april 2010

Afbeelding 1: De winnaar van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz 2010, Fenno Noij, wordt gefeliciteerd door hoofd van de jury Ruurd Halbertsma. Fenno’s docenten kijken trots toe.Afbeelding 1: De winnaar van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz 2010, Fenno Noij, wordt gefeliciteerd door hoofd van de jury Ruurd Halbertsma. Fenno’s docenten kijken trots toe.
Afbeelding 2: Fik Meijer gaf voorafgaand aan de finale een lezing over helden in de Klassieke Oudheid.Afbeelding 2: Fik Meijer gaf voorafgaand aan de finale een lezing over helden in de Klassieke Oudheid.
Afbeelding 3: Fik Meijer legt de spelregels uit aan de kandidaten aan het begin van de quiz.Afbeelding 3: Fik Meijer legt de spelregels uit aan de kandidaten aan het begin van de quiz.
Afbeelding 4: Het publiek had spandoeken meegebracht om de finalisten aan te moedigen.Afbeelding 4: Het publiek had spandoeken meegebracht om de finalisten aan te moedigen.
Afbeelding 5: De jury presenteerde de juiste antwoorden op de vragen.Afbeelding 5: De jury presenteerde de juiste antwoorden op de vragen.
Afbeelding 6: De finalisten houden antwoordbordjes omhoog na een vraag.Afbeelding 6: De finalisten houden antwoordbordjes omhoog na een vraag.
Afbeelding 7: Klaas Hakvoort eindigde op de derde plaats.Afbeelding 7: Klaas Hakvoort eindigde op de derde plaats.
Afbeelding 8: Eirik de Visser eindigde op de tweede plaats.Afbeelding 8: Eirik de Visser eindigde op de tweede plaats.
Afbeelding 9: Frits van der Meij (Athenaeum) laat het boekenpakket zien dat Fenno heeft gewonnen.Afbeelding 9: Frits van der Meij (Athenaeum) laat het boekenpakket zien dat Fenno heeft gewonnen.
Afbeelding 10: De winnaar van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz 2010.Afbeelding 10: De winnaar van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz 2010.

Fenno Noij wint finale Grote Ken-Je-Klassiekenquiz

Zaterdag 24 april hadden tien gymnasiasten uit het hele land zich in de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden verzameld voor de finale van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz 2010. Aangemoedigd door familie, docenten en klasgenoten streden de finalisten in drie rondes om de hoofdprijs: een pakket met boeken uit en over de Oudheid (verzorgd door uitgeverij Athenaeum en uitgeverij Ambo), 2 vrijkaartjes voor elk van de vier deelnemende musea, en een toepasselijke bokaal.

De uiteindelijke winnaar van de finale was de 16-jarige Fenno Noij van het Groene Hart Lyceum uit Alphen aan den Rijn, die met zijn uitzonderlijke kennis over de Klassieke Oudheid de andere negen gymnasiasten versloeg. Met slechts een klein verschil eindigden op de tweede en derde plaats Eirik de Visser van het CSG Bogerman (Sneek) en Klaas Hakvoort van het Emelwerda College (Emmeloord).

Hoe heette het paard van Alexander de Grote?

De Grote Ken‐Je‐Klassiekenquiz stelt de kennis van gymnasiasten over de Klassieke Oudheid op de proef. Scholen uit het hele land vaardigden eerder dit voorjaar elk twee leerlingen met de meeste kennis over de klassieke wereld af als team voor één van de vier voorrondes. Die werden georganiseerd in Leiden, Amsterdam, Leeuwarden en Nijmegen.

De winnaars van de voorrondes kregen tijdens de finale in het Rijksmuseum van Oudheden door presentator Fik Meijer, emeritus hoogleraar Oude Geschiedenis (Universiteit van Amsterdam), tientallen ingewikkelde vragen over de Klassieke Oudheid voorgelegd. Zo moesten zij weten welke twee grote mogendheden tegen elkaar streden in de Punische Oorlogen (264 ‐ 146 v.Chr.), hoe het paard van Alexander de Grote heette en wanneer het Colosseum werd gebouwd.

De jury bestond uit René van Beek (conservator in het Amsterdamse Allard Pierson Museum), Ruurd Halbertsma (conservator collectie Klassieke Wereld in het Rijksmuseum van Oudheden) en Hans Laagland (collectie‐ontsluiter Tresoar).

De Grote Ken-Je-Klassiekenquiz

De Grote Ken‐Je‐Klassiekenquiz is een initiatief van Uitgeverij Athenaeum en Uitgeverij Ambo, het Allard Pierson Museum (Amsterdam), Museum Het Valkhof (Nijmegen), Tresoar (Leeuwarden) en het Rijksmuseum van Oudheden en wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Klassieken (14 t/m 25 april).