Limburgs zwaard uit Leiden opnieuw in Europese hoofdrol

8 maart 2010

Zwaard van Buggenum, 1300-1100 v.Chr., gemaakt van bronsZwaard van Buggenum, 1300-1100 v.Chr., gemaakt van brons

Eind februari 2010 stond het 'zwaard van Buggenum', afkomstig uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden, opnieuw in de spotlights van het Europese toneel. Het zwaard werd tussen 1300 en 1100 voor Christus in het Zuid-Duitse Beieren gemaakt. Na vele omzwervingen belandde het als offer in de Maas. In de vorige eeuw kwam het wapen weer aan de oppervlakte tijdens baggerwerkzaamheden bij het Limburgse plaatsje Buggenum. Sinds enkele jaren is het voorwerp van onderzoek binnen het internationale programma 'ancient charm'.

Zwaard onderzocht met neutronenstralen

In laboratoria in Geel (België), München en Oxford is het zwaard de afgelopen jaren onderzocht met behulp van neutronenstralen. Dit is een onderzoeksmethode waarmee op geen enkele manier schade aan een voorwerp wordt toegebracht. De onderzoeken hebben veel nieuwe informatie over het zwaard opgeleverd, onder andere over de wijze van bevestiging, de samenstelling van het metaal en hoe het in de loop der eeuwen waarschijnlijk is gebruikt. Dit is onder meer beschreven in het tijdschrift Journal of Radioanalytical and Nuclear Chemistry.

Europese hoge commissaris op bezoek

Máire Geoghegan-Quinn, de Europese hoge commissaris voor onderzoek, innovatie en wetenschap, bezocht eind februari 2010 het laboratorium in het Belgische Geel om zich te laten informeren over de onderzoeksmethoden die daar plaatsvinden. Het zwaard van Buggenum diende daarbij als een van de meest sprekende voorbeelden van het onderzoek aldaar. Al in de prehistorie was het zwaard ongetwijfeld een indrukwekkend voorwerp uit verre streken, en nu speelde het dus opnieuw een hoofdrol op het Europese toneel.