Aanwinst voor de Nederlandse collectie: middeleeuws goudbaartje

21 mei 2010

Goudbaartje, duidelijk te zien dat er een stukje is afgekapt. (foto © Wilbert Klomp )Goudbaartje, duidelijk te zien dat er een stukje is afgekapt. (foto © Wilbert Klomp )
Goudbaartje, 14 centimeter opgerold, 22-karaats goud. (foto © Wilbert Klomp )Goudbaartje, 14 centimeter opgerold, 22-karaats goud. (foto © Wilbert Klomp )

De nieuwste aanwinst in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden is een opgerold goudbaartje uit de Middeleeuwen. Het is nog tot en met woensdag 9 juni 2010 te zien in een speciale vitrine in de centrale hal van het museum. Het goudbaartje weegt 20 gram, is ruim 14 centimeter lang en komt uit de zesde eeuw. Het opgerolde stripje van 22-karaats goud werd in 2008 gevonden in de buurt van Odijk (provincie Utrecht) door een amateurarcheoloog.

Makkelijk te vervoeren betaalmiddel

Het goudbaartje bestaat voor negentig procent uit goud, wat overeenkomt met 22-karaat. Goud werd in de Merovingische tijd (5de-7de eeuw) veel gebruikt als betaalmiddel en als geschenk. Munten en sieraden werden daarom vaak van goud gemaakt. Dit goudbaartje was opgerold om het gemakkelijker te vervoeren aan een snoer of een riem. Aan één zijde is duidelijk te zien dat er een stukje is afgekapt. Mogelijk heeft een rijke koopman het baartje bij zich gedragen en verloren bij het doorkruisen van de Utrechtse heuvelrug. Het is uniek: opgerold 'gewichtsgeld' komt in andere landen wel voor, maar dit voorwerp heeft geen exacte parallel.

Goudbaartje in de media

Diverse media hebben in februari 2010 aandacht besteed aan de vondst van het goudbaartje. Klik op de links om de items te bekijken:

Artikel Beeldenaar
Artikel over het goudbaartje in De Beeldenaar, juni 2010
download bestand