Spannende strijd tussen gymnasiasten in Rijksmuseum van Oudheden

Het schrijven op de leitjes zorgt voor hilariteitHet schrijven op de leitjes zorgt voor hilariteit
De voorronde werd gepresenteerd door Jaap ToorenaarDe voorronde werd gepresenteerd door Jaap Toorenaar
Vier teams wachten het oordeel van de jury afVier teams wachten het oordeel van de jury af
De vragen werden geheel in stijl gepresenteerdDe vragen werden geheel in stijl gepresenteerd
Finalist Mark van Loon neemt zijn cadeau in ontvangstFinalist Mark van Loon neemt zijn cadeau in ontvangst
Het publiek luistert gespannen meeHet publiek luistert gespannen mee
Bij de meerkeuze vragen werd gebruik gemaakt van antwoordbordjes...Bij de meerkeuze vragen werd gebruik gemaakt van antwoordbordjes...
...en bij de open vragen van leitjes...en bij de open vragen van leitjes
De teams overlegden ijverigDe teams overlegden ijverig
De teams overlegden ijverigDe teams overlegden ijverig

De regionale voorronde van de Ken-Je-Klassiekenquiz werd gepresenteerd door Jaap Toorenaar, docent Klassieke Talen uit Leiden. Hoofd van de jury was Ruurd Halbertsma, conservator collectie Klassieke Wereld van het museum. Hij beoordeelde met een deskundige blik de antwoorden van de 20 deelnemers. De fanatieke leerlingen kregen tientallen vragen over de Klassieke Oudheid. Zo moesten zij weten wie de moeder van de Romeinse keizer Nero was en wanneer Julius Caesar werd vermoord. De drie winnaars waren aanvankelijk wat overrompeld door hun eigen succes, maar waren na felicitaties van presentator, jury en supporters uiteindelijk toch zichtbaar trots.

Misleidende vragen en opmerkelijke antwoorden 

Tijdens de quiz werden zowel misleidende vragen gesteld, als opmerkelijke antwoorden gegeven. Sommigen doorzagen strikvragen als "Caesar overleed in 44 na Chr.: waar of niet waar?" en "Gaat het boek De re coquinaria over koken?", maar anderen weer niet. Behalve strikvragen waren er ook gewone, best moeilijke vragen. Een enkele keer daagde de presentator zelfs de classici in het publiek uit het juiste antwoord te raden. De deelnemers schreven de antwoorden op de open vragen met schoolbordkrijtjes op ouderwetse leitjes. Dat zorgde voor enige hilariteit en bijzondere antwoorden. Zo varieerden de antwoorden op de vraag "Door de melk van welk dier werd Zeus gevoed in zijn kinderjaren?" van stier tot beer, terwijl het juiste antwoord geit is. Ook werden bij de vraag "Wat betekent de afkorting SPQR?" allerlei uitzonderlijke naamvalcombinaties getoond. Bovendien schuwde men de afkortingen niet. Antwoorden als "Alex de Grote", "Julius C." en  "de piramide van G." zorgden voor enige bezorgde blikken van de jury. Dit alles doet niets af aan het feit dat de afgevaardigde gymnasiasten over een meer dan gemiddelde portie 'klassiekenkennis' bleken te beschikken. Het overtrof alle verwachtingen van de jury en de presentator.

Nadere informatie Grote Ken-Je-Klassiekenquiz

De Grote Ken-Je-Klassiekenquiz is een initiatief van Uitgeverij Athenaeum, het Allard Pierson Museum (Amsterdam), Museum Het Valkhof (Nijmegen), Tresoar (Leeuwarden) en het Rijksmuseum van Oudheden, in het kader van de Week van de Klassieken (15 t/m 25 april). De quiz stelt de kennis van gymnasiasten over de Klassieke Oudheid op de proef. Scholen uit het hele land vaardigden elk hun twee leerlingen met de meeste kennis over de klassieke wereld af als team voor één van de vier voorrondes. Deze werden op 21 maart georganiseerd in Leiden, Amsterdam, Leeuwarden en Nijmegen. De winnaars spelen op zaterdag 18 april 2009 de finale in het Rijksmuseum van Oudheden.