Website Rijksmuseum van Oudheden wint Archieven.nl Prijs 2008

Uitreiking Archieven.nl Prijs 2008Uitreiking Archieven.nl Prijs 2008
Uitreiking Archieven.nl Prijs 2008Uitreiking Archieven.nl Prijs 2008
'Tijdbalk' met topstukken uit de collectie op de website'Tijdbalk' met topstukken uit de collectie op de website

De Archieven.nl Prijs 2008 is gewonnen door de website die u nu bezoekt. De website van het Rijksmuseum van Oudheden is daarmee uitgeroepen tot beste historische website van 2008. Internetgebruikers en lezers van het Historisch Nieuwsblad droegen eind vorig jaar in totaal van 133 kandidaten aan. Een driekoppige jury van journalisten en historici nomineerde daaruit twaalf websites. Op vrijdag 23 januari jl. werd de uitslag bekend gemaakt op een feestelijke bijeenkomst in het Utrechts Archief.

Jury lovend over vormgeving, uitstraling en toegankelijkheid

Uiteraard is het Rijksmuseum van Oudheden bijzonder trots dat het deze prijs heeft gewonnen. De jury sprak lovende woorden over de vormgeving, uitstraling en toegankelijkheid van de site. Een goed voorbeeld daarvan is de presentatie van 120 topstukken uit de collectie. Ze vond het positief dat een breed scala internetgebruikers door de site wordt bediend, van specialisten en leken tot kinderen en amateur-archeologen. De combinatie van fraai beeldgebruik en toegankelijk gepresenteerde informatie maakt volgens de jury een bezoek aan rmo.nl tot een feest voor iedereen. 

Hoofdprijs van 2500 euro

De Archieven.nl Prijs is een initiatief van De Ree archiefsystemen en Historisch Nieuwsblad, en werd dit jaar voor de derde maal uitgeschreven. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 2500 euro. De website rmo.nl werd in 2008 grondig vernieuwd. Het museum werkte daarbij nauw samen met ab_c media, webbureau voor musea, archieven en monumenten. Het webbureau is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van de nieuwe website.