Openingslezing congres 'Current Research in Egyptology' in Tempelzaal

30 november 2009

De Tempel van Het-Hert in Deir el-Medina (uit L'égypte restituée, vol. I, bron: Neferuhethert)De Tempel van Het-Hert in Deir el-Medina (uit L'égypte restituée, vol. I, bron: Neferuhethert)

Van 5 t/m 8 januari 2010 organiseert de Universiteit Leiden de elfde editie van het internationale congres 'Current Research in Egyptology' gehouden. De Britse conferentie voor nieuw onderzoek in de egyptologie en gerelateerde vakgebieden wordt hiermee voor het eerst op het Europese vasteland gehouden.

Openingslezing in Tempelzaal

Het congres opent op dinsdag 5 januari in de Tempelzaal van het het Rijksmuseum van Oudheden met een lezing van dr. Rob Demarée (Universiteit Leiden). Demarée geldt als één van de belangrijkste kenners van Deir el-Medina, het dorp van de werklieden die de beroemde graven in de Vallei der Koningen in Thebe uithakten en decoreerden. Aansluitend is er een receptie in de Tempelzaal van het museum. Voor de daaropvolgende dagen, woensdag 6 tot en met vrijdag 8 januari, is er een interessant en gevarieerd programma samengesteld van sprekers afkomstig uit veertien verschillende landen.

Deelname aan congres voor onderzoekers, studenten en belangstellenden

De 48 lezingen zijn ingedeeld in verschillende thematische sessies. Deze sessies beslaan een wijd scala aan onderwerpen, uiteenlopend van linguïstische tot religieuze en archeologische studies. De onderwerpen bestrijken tevens verschillende perioden uit de lange Egyptische geschiedenis; van de prehistorische tijd tot en met de Koptische periode. De twee keynote lezingen zullen worden verzorgd door Dr. Ben Haring en Dr. Miguel John Versluys (beide van de Universiteit Leiden).

Deelname aan het congres biedt onderzoekers en studenten een mooie gelegenheid om kennis te maken met een verscheidenheid aan lopend Egyptologisch onderzoek. Uiteraard is het congres ook toegankelijk voor belangstellenden van buiten het vakgebied.

  • Registreren: download het aanmeldingsformulier op de website van het congres. Aanmelden kan t/m 15 december a.s.
  • Programma en praktische informatie: kijk op de website van het congres.
  • Toegangsprijs voor de gehele conferentie: €30.