Laatste weken Dorestad; nieuwe tentoonstellingen in december

22 oktober 2009

Dorestad. Wereldstad in de MiddeleeuwenDorestad. Wereldstad in de Middeleeuwen
TerracottaTerracotta
Het Egypte van Gustave FlaubertHet Egypte van Gustave Flaubert

U kunt nog tot en met zondag 1 november met de hele familie naar de tentoonstelling 'Dorestad. Wereldstad in de Middeleeuwen'. Dorestad was rond het jaar 800 een stad die bruiste van het leven en waar het krioelde van de mensen en de handelaars. In de tentoonstelling ziet u welke mensen er in deze metropool van de vroege Middeleeuwen woonden en wat ze deden. Ook op de route voor kinderen is er van alles te beleven. Zowel de route als het bijbehorende speurboekje is gratis bij een bezoek aan de tentoonstelling. Vraag ernaar bij de kassa.

Twee nieuwe tentoonstellingen vanaf 2 december

Vanaf woensdag 2 december presenteert het Rijksmuseum van Oudheden twee nieuwe tentoonstellingen: Terracotta en Het Egypte van Gustave Flaubert.

Terracotta

'Terracotta' laat u genieten van een fraaie selectie kunst-en gebruiksvoorwerpen van terracotta, afkomstig uit het oude Nabije Oosten, Egypte, de Klassieke Wereld en het vroege Nederland. Millennia geleden al maakten beeldhouwers en pottenbakkers uit oude culturen een scala aan figuren en objecten van gebakken aarde, terracotta dus. De vele bijzondere beeldjes en voorwerpen in deze tentoonstelling zijn het bewijs: terracotta is gebakken aarde op z'n mooist.

Het Egypte van Gustave Flaubert

Schrijver Gustave Flaubert en fotograaf Maxime Du Camp maakten in 1849 en 1850 een reis door Egypte en Nubië. De wonderlijke piramides en enorme beelden maakten grote indruk op deze negentiende-eeuwse reizigers. Hun foto's en dagboekfragmenten, aangevuld met objecten uit de Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden en enkele bijzondere bruiklenen uit buitenlandse musea, zorgen ruim anderhalve eeuw later in de tentoonstelling 'Het Egypte van Gustave Flaubert' voor een boeiend verslag van hun tocht.