Verborgen collecties in nieuwe tentoonstellingen

12 juni 2008

Verborgen collectiesVerborgen collecties
Verborgen collecties 3Verborgen collecties 3

Maar liefst 95% van de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden ligt onzichtbaar voor het publiek in de depots. Twee van deze verborgen verzamelingen zijn vanaf 13 juni in al hun pracht te zien in de tentoonstellingen ‘Beeldschoon. Meesterwerken in gips’ en ‘Europa. Verborgen vondsten’. Onder de antieke kopieën van beroemde klassieke beelden en de archeologische vondsten uit acht Europese landen en regio’s zijn bijzondere, fraaie en zeldzame stukken en die bovendien veel vertellen over de geschiedenis van de museumcollectie.

Beeldschoon. Meesterwerken in gips

Deze tentoonstelling presenteert een bijzondere collectie 17de-, 18de- en 19de-eeuwse gipsen afgietsels van beelden uit de Oudheid. De beelden werden destijds verzameld uit een verlangen smaak en gevoel voor kunst te ontwikkelen, maar stonden de afgelopen vier decennia in het depot. Onlangs zijn ze in het openbaar gerestaureerd . ‘Beeldschoon’ stelt de tijdloze schoonheid van de klassieke beeldhouwkunst centraal. Te zien zijn kopieën van de sculpturen van het Parthenon, de ‘Apollo Belvedere’ en de ‘Venus van Arles’, afgietsels van Griekse en Romeinse beelden van goden en helden, en modellen van Romeinse tempels. Tekeningen, foto’s en prenten van kabinetten en kunstacademies geven een beeld van de rol die de gipsen speelden in vierhonderd jaar wetenschap, kunstonderwijs en culturele vorming. ‘Beeldschoon’ is te zien tot en met 16 november.

Europa. Verborgen vondsten

In de tentoonstelling ‘Europa. Verborgen vondsten’ draait alles om bijzondere archeologische vondsten uit België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Oostenrijk-Hongarije, Zwitserland en Oost-Europa. Deze voorwerpen, maar ook replica’s van beroemde objecten uit andere museumcollecties, werden honderdvijftig jaar geleden door het museum verzameld om de Nederlandse vondsten in hun Europese context te presenteren. Tussen 1926 en 1945 prijkten ze prominent in het museum in een overzicht van de voornaamste beschavingsvormen in ons werelddeel, van de holbewoners tot de Franken. Aan de hand van presentaties per land en de thema’s ‘kopen’, ‘ruilen’ en ‘namaken’ biedt de tentoonstelling een boeiend beeld van deze manier van verzamelen door het Rijksmuseum van Oudheden in het verleden. Te zien onder andere Frankische wapens en sieraden, Romeinse topvondsten uit Duitsland, goud van de Skythen, Engelse vuistbijlen en ook kleine objecten met een bijzonder verhaal. Ze lagen de afgelopen 50 jaar in het depot, maar staan tot en met 14 september weer in het volle licht.