Opgraving Sakkara in 2008

25 januari 2008

Opgraving Sakkara 2008Opgraving Sakkara 2008
Opgraving Sakkara 2008 2Opgraving Sakkara 2008 2
Opgraving Sakkara 2008 3Opgraving Sakkara 2008 3

Elk jaar graaft een team van het Rijksmuseum van Oudheden en de Universiteit Leiden in het Egyptische Sakkara naar de overblijfselen van de meer dan drieduizend jaar oude begraafplaats. 

Graf van de schenker des konings

In 2008 duurde de campagne van 20 januari tot 5 maart. In de eerste week heeft het team zijn intrek genomen in het opgravingshuis en de site geïnspecteerd. In de afgelopen maanden heeft architect Nicholas Warner aan een groot deel van de opgegraven grafmonumenten het nodige herstelwerk verricht en alles is nu gereed om het onderzoek voort te zetten. Nu zijn de archeologen verder aan het graven in het vorig jaar ontdekte graf van Ptahemwia, ‘schenker des konings’ ten tijde van farao Achnaton (1353-1335 v. Chr.). Het graf blijkt door eerdere bezoekers - grafrovers en 19e-eeuwse verzamelaars - zorgvuldig te zijn leeggehaald. Meer dan wat kralen en potscherven heeft het team er niet gevonden. Toch bieden de achtergebleven fragmenten informatie over de geschiedenis van het graf.

Grafkamer onderzocht

Een schacht die vanuit het graf van Ptahemwia naar het zuiden loopt, blijkt ouder dan aanvankelijk werd aangenomen. Maar later is hij hergebruikt om verschillende grafcomplexen met elkaar te verbinden. Een drietal archeologen heeft 9,5 meter onder de graftombe van Maya een grafkamer uit de Tweede Dynastie onderzocht. Daar troffen ze vele potten en scherven van diverse materialen aan. Tot dusver helaas nog geen spoor van de naam van de eigenaar van het graf. Zou dat mysterie nog tijdens deze expeditie ontrafeld worden? In de vierde week vonden de archeologen een zegel waarin de naam van farao Chasechemoey uit de Tweede Dynastie was afgebeeld. Ook de architectuur wijst op een oorsprong in de Archaïsche periode. Maar het is nog te vroeg om het eigenaarschap vast te stellen.

Vondsten tussen het puin

Op woensdag 20 februari vonden de archeologen de - vermoedelijk - laatste kamer van het ondergrondse grafcomplex van Ptahemwia. In het puin dat uit de schacht naar die kamer is geschept, troffen ze stukjes inlegwerk van mummiekisten, amuletten, kraaltjes en een scarabee met een cartouche van met de naam van Thoetmosis IV (18e dynastie, 1401-1391). 

  • Op de website www.saqqara.nl vindt u de wekelijkse verslagen over de resultaten en wetenswaardigheden van deze opgraving.