Opening tentoonstelling 'Iran in vogelvlucht'

7 oktober 2008

Publiek bezichtigt 'Iran in vogelvlucht'Publiek bezichtigt 'Iran in vogelvlucht'
Wim Weijland spreekt publiek toeWim Weijland spreekt publiek toe
Optreden van Shandiz EnsembleOptreden van Shandiz Ensemble
Georg Gerster (l) en Mirjam Hoijtink (r)Georg Gerster (l) en Mirjam Hoijtink (r)
Links: directeur Wim Weijland, midden: Peter Akkermans en Georg GersterLinks: directeur Wim Weijland, midden: Peter Akkermans en Georg Gerster
Peter Akkermans in gesprek met Georg GersterPeter Akkermans in gesprek met Georg Gerster

Dinsdag 7 oktober jl. werd de tentoonstelling ‘Iran in vogelvlucht' geopend. Het Rijksmuseum van Oudheden had de eer om dat te doen in aanwezigheid van de vermaarde Zwitserse fotograaf Georg Gerster. Zijn spectaculaire luchtfoto's van Iran vormen de hoofdmoot van de tentoonstelling. Bij elke foto zijn bijpassende archeologische objecten uit de Iraanse collectie van onder meer het Rijksmuseum van Oudheden te zien. De tentoonstelling loopt tot en met 8 maart 2009.

Muziek voor 150 gasten

In de Tempelzaal van het museum spraken directeur Wim Weijland en conservator Peter Akkermans het publiek toe over de nieuwe tentoonstelling. De ruim 150 aanwezigen werden daarna getrakteerd op een optreden van het Shandiz Ensemble, een muzikaal collectief dat traditionele Iraanse volksmuziek maakt.

Georg Gerster

Mirjam Hoijtink van de UvA-leerstoelgroep Cultuurgeschiedenis van Europa interviewde tot slot Georg Gerster over zijn imposante carrière. De tachtigjarige nestor van de internationale luchtfotografie toonde zich uitermate tevreden over de manier waarop zijn foto's zijn uitgelicht op de tentoonstelling. Hij maakte de haarscherpe en kleurrijke foto's van de Iraanse natuur, cultuur en archeologische vindplaatsen in de jaren zeventig, tijdens de regeerperiode van de laatste sjah.

Iraanse collectie

De archeologische objecten op de tentoonstelling zijn geselecteerd uit de Iraanse collectie van het Rijksmuseum van Oudheden, aangevuld met een aantal bruiklenen van het Gemeentemuseum Den Haag en het Wereldmuseum Rotterdam. Foto's en voorwerpen bieden gezamenlijk een doorkijkje naar het verleden van Iran dat tot de dag van vandaag voortleeft in het landschap en het culturele erfgoed van het land.