Egyptomania for kids

25 mei 2008

EgyptomaniaEgyptomania
Egyptomania 2Egyptomania 2
Egyptomania 3Egyptomania 3
Egyptomania 4Egyptomania 4
Egyptomania 5Egyptomania 5
Egyptomania 6Egyptomania 6
Egyptomania 7Egyptomania 7

Egypte-maanden in het Rijksmuseum van Oudheden

De cultuur van het oude Egypte is duizenden jaren oud, maar blijft boeien. Archeologen trekken de woestijn in om oude resten op te graven. Toeristen bezoeken de piramides en tempels die al vijfduizend jaar langs de Nijl staan. Mummies spelen een hoofdrol in griezelfilms. Zelfs een populaire kinderserie, Het Huis Anubis, dankt zijn naam aan een Egyptische god.
Wil jij meer weten over die geheimzinnige Egyptenaren? Waarom ze mummies van hun doden maakten? Waarom ze hun koningen in enorme piramides begroeven? En wat de hiërogliefen betekenen, de rebusachtige tekens waarmee ze hele wanden volschreven? Kom dan naar het Rijksmuseum van Oudheden. Daar zijn van januari tot en met augustus 2008 allerlei activiteiten over Egypte, speciaal voor kids:

Tentoonstelling 'Dierenmummies'

Van kat tot aap, van vis tot ibis, van slang tot lam; ook dieren in het oude Egypte konden als mummie eindigen. Maar waarom, hoe en door wie? En zit in de dierenmummies eigenlijk wel wat de verpakking doet vermoeden? In de tentoonstelling Dierenmummies kom je alles te weten over dieren in het Egypte van de farao’s.

Piramides bouwen in de Tempelzaal tijdens de zomervakantie

Van vrijdag 27 juni t/m zondag 31 augustus kunnen kinderen van 6 t/m 12 jaar spelenderwijs kennis maken met het leven in het oude Egypte. In de Tempelzaal zijn allerlei activiteiten te doen, zoals bijvoorbeeld: het bouwen van een piramide met blokken op schaal en Lego, verkleden als een Egyptische boer of prinses en memory spelen met Egyptische afbeeldingen. Ook kunnen kinderen meedoen aan een bijzondere prijsvraag; onder de goede inzendingen wordt elke week een helikoptervlucht verloot!

Spannende kinderwandelingen

Elke zondagmiddag om 13.00 uur en 14.00 uur is er een speciale wandeling voor kids over de tentoonstelling 'Dierenmummies'. Een gids onthult alle geheimen van de dierenmummies. Hoe en waarom mummificeerden de Egyptenaren hun dieren en welke dieren zitten er in al die pakketjes verstopt?
Waar: start in de Tempelzaal

Audiotour ‘Het Huis Anubis’

Ontdek het museum met Nienke of Fabian. Fans van de tv-serie ‘Het Huis Anubis’ kunnen via de website een MP3-file downloaden waarin Nienke en Fabian hen meenemen op hun zoektocht door het museum. Voor fans zonder eigen MP3-speler verhuurt het museum voor € 2,- een Ipod. Tot en met 26 oktober 2008.

Game 'Expeditie Egypte'

Help de egyptoloog speuren naar eeuwenoude mummies en graftombes en ontrafel de geheime code. Maar pas op, in de woestijn loeren gevaren, zoals zandstormen en giftige schorpioenen.
Waar: gametafel achter de Egyptische tempel in de Tempelzaal.

Films

Piramiden, mummies en farao's: in het museum draaien elke zondagmiddag films over het oude Egypte

Speurroute 'Marijn in de woestijn'

Ga met Marijn, de held uit het spannende boek Marijn in de woestijn van Daphne Deckers, op ontdekking in de afdeling Egypte.
Waar: te koop bij de kassa (1 euro)

Egyptisch verjaardagspartijtje

Ben je binnenkort jarig? Vier je verjaardagspartijtje in het museum. Jij en je vrienden worden ontvangen aan een feestelijk versierde tafel met limonade en lekkers. En daarna duik je met kinderboekenheld Marijn in de wereld van geheimzinnige Egyptische mummies en farao’s.
Waar: reserveren via de Servicedesk: 071 – 5163 163