Postzegels

Het hele vel postzegels van tien stuksHet hele vel postzegels van tien stuks
Een van de tien jubileumpostzegelsEen van de tien jubileumpostzegels

Op 19 februari 2018 brengt PostNL een nieuw postzegelvel uit ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan van het Rijksmuseum van Oudheden. Op de tien postzegels staan tien voorwerpen uit de collectie van het museum. Het ontwerp van de postzegels, een speelse combinatie van fotografie en illustratie, is gemaakt door Jaap Biemans, artdirector van Volkskrant Magazine. Op de tien postzegels staat de waardeaanduiding 1 voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. 

De jubileumpostzegels zijn vanaf 19 februari 2018 per vel van tien te koop in de Museumshop voor € 8,30 (ook verkrijgbaar als prestigeboekje voor € 12,45).

Tien topstukken

Op de postzegels zijn de volgende tien topstukken afgebeeld:

  • heilige kat (Egypte, brons, datering: 700-300 v.Chr.)
  • gouden leeuwenkopje (Iran, zilver en goud, datering: 400 v.Chr.)
  • Eros met boog (Klein-Azië, terracotta, datering: 200-100 v.Chr.)
  • fibula van Dorestad (Wijk bij Duurstede, goud met edelstenen, datering: 800 na Chr.)
  • glazen gezichtskraal (Egypte, glas, datering: 500-200 v.Chr.)
  • mummiekist van Peftjaoeneith (Egypte, hout, datering: 664-525 v.Chr.)
  • mannetje van Willemstad (Noord-Brabant, hout, datering: 5500-5200 v.Chr.)
  • het ‘magische’ zwaard van Ommerschans (Overijssel, brons, datering: 1500-1350 v.Chr.)
  • Bacchus, god van de wijn (Italië, marmer, datering: 100 200 na Chr.)
  • portret van keizerin Livia (omgeving Napels, half edelsteen, datering: 10 na Chr.)

Het ontwerp

Op het postzegelvel Rijksmuseum van Oudheden staan tien topstukken uit de collecties van dit museum, dat in 2018 tweehonderd jaar bestaat. De foto's van deze objecten zijn gecombineerd met de uitvergrote rode letter O, ontleend aan het woordlogo van het museum. De rode O is verbonden met enkele geschetste zwarte lijnen als verbeelding van het lichaam van museumbezoekers in verschillende posities. 

Ontwerper Jaap Biemans

Toen Jaap Biemans, artdirector van het Volkskrant Magazine, een telefoontje kreeg van PostNL, dacht hij eerst dat het om een postzending ging. "Maar het bleek nog veel leuker te zijn. Ik bleef rustig, maar van binnen was er gejuich. Dit is natuurlijk een droom voor elke grafisch ontwerper. Een postzegel ontwerpen stond in de top drie van mijn bucketlist. (...) Met het uiteindelijke resultaat ben ik heel tevreden. Het doel is bereikt: je kunt zien dat het Rijksmuseum van Oudheden al tweehonderd jaar van nu is, zoals ook op het postzegelvel staat. Het is een fris, eigentijds ontwerp. Ogenschijnlijk nonchalant, maar tot in de puntjes uitgedacht."