Grafsteen

Grieks grafreliëf dat uit het bouwpuin is geredGrieks grafreliëf dat uit het bouwpuin is gered

In 1870 werd bij Lisse de hofstede Elsbroek gesloopt. Het bouwpuin werd afgevoerd naar omliggende villa's om te dienen als versteviging van oprijlanen. De Haagse verzamelaar A.A. des Tombe zag bij toeval tussen het puin een interessant stuk liggen. Hij kreeg het mee, liet een laag verf verwijderen en vroeg directeur Leemans van het Rijksmuseum van Oudheden om raad. Deze herkende het direct als een belangrijk Grieks grafreliëf uit de 5de eeuw v.Chr. 

Kunstverzamelaar Jan Six

Het bleek dat Huize Elsbroek rond 1640 gebouwd was door Jan Six, burgemeester van Amsterdam en groot kunstverzamelaar, zelfs geportretteerd door Rembrandt. Het reliëf stamt waarschijnlijk uit Six' verzameling en is als sierstuk in een van de wanden ingemetseld geweest. Bij de sloop werd het niet herkend als iets bijzonders. Des Tombe was erg blij met zijn ontdekking en heeft het reliëf bij testament aan het Rijksmuseum van Oudheden vermaakt.

  • datering: 2400 jaar oud
  • te vinden op de vaste tentoonstelling Klassieke wereld

225. Een grafreliëf tussen het bouwpuin

Grafsteen, 2400 jaar oud

In 1870 werd bij Lisse de hofstede ‘Elsbroek’ gesloopt. Het bouwpuin werd afgevoerd naar omliggende villa’s om te dienen als versteviging van oprijlanen. De Haagse verzamelaar A.A. des Tombe zag bij toeval tussen het puin een interessant stuk liggen. Hij kreeg het mee, liet een laag verf verwijderen en vroeg directeur Leemans van het Rijksmuseum van Oudheden om raad. Deze herkende het direct als een belangrijk Grieks grafreliëf uit de 5de eeuw v.Chr.

Het bleek dat Huize Elsbroek rond 1640 gebouwd was door Jan Six, burgemeester van Amsterdam en groot kunstverzamelaar, zelfs geportretteerd door Rembrandt. Het reliëf stamt waarschijnlijk uit Six’ verzameling en is als sierstuk in een van de wanden ingemetseld geweest. Bij de sloop werd het niet herkend als iets bijzonders. De heer Des Tombe was erg blij met zijn ontdekking en heeft het reliëf bij testament aan het RMO vermaakt.