200 jaar, 200 events

Vier de oudheid met 200 eventsVier de oudheid met 200 events

In 2018 bestaat het Rijksmuseum van Oudheden tweehonderd jaar en dat feest vieren we graag samen met u als museumbezoeker. Daarom zijn er in heel 2018 tweehonderd vip-events voor de échte liefhebbers van het museum en de oudheid, met kijkjes voor en achter de schermen. Wat dacht u van een exclusieve avondrondleiding langs de topstukken van het museum, een kijkje bij de restauratoren in hun atelier, of een privécollege door een van de conservatoren?

Activiteitenoverzicht

Voor ieder evenement is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Gedurende het jubileumjaar worden steeds activiteiten toegevoegd, dus hou de website in de gaten.

Bezoek het museum in de late uurtjes
Na sluitingstijd openen de deuren van het museum zich exclusief voor de deelnemers aan de avondrondleiding. Een uur lang vertelt een ervaren een gids u interessante en spannende verhalen over de topstukken uit de collectie. (uitverkocht)

Schuif aan bij een conservator
In een privécollege op woensdagmiddag vertelt een van de conservatoren van het museum over zijn of haar favoriete voorwerp. (tickets)

Mummificatieatelier
De oude Egyptenaren mummificeerden niet alleen mensen, maar ook dieren. Wat komt er allemaal kijken bij het mummificeren? In deze demonstratie licht archeoloog Ben van den Bercken het mummificatieproces toe door er niet alleen over te vertellen, maar tegelijkertijd een vis te mummificeren. (tickets)

Stadswandeling: ontdek de oudheid in Leiden
Tijdens de stadswandeling Leiden en de oudheid ga je met een ervaren gids op zoek naar archeologische plaatsen en klassieke overblijfselen in de Leidse binnenstad, zoals de Egyptische versiering van het stadhuis, middeleeuwse stadsbewoners, de klassieke zuilen van de Waag en verscholen Griekse en Romeinse goden. (uitverkocht)

Duik in het archief
Het museum beschikt over een 187 meter tellend archief en een bibliotheek met meer dan 27.000 titels. In deze rondleiding door archivaris Mariëlle Bulsink krijgt u een unieke kans om de archiefstukken in te zien. Ze toont u ook eeuwenoude boeken die normaliter achter slot en grendel worden bewaard. (uitverkocht)

Een exclusief kijkje in het depot
De objecten uit de collectie die niet in het museum tentoongesteld zijn, worden bewaard en beheerd in depots. In deze exclusieve rondleiding biedt directeur Wim Weijland, hoofd Collecties en Onderzoek Pieter ter Keurs of een van onze collectiebeheerders u een kijkje in het museumdepot. (uitverkocht)

Bezoek het restauratieatelier
Een van de restauratoren van het museum geeft een rondleiding door het restauratieatelier en vertelt over de lopende projecten. Een interessant kijkje achter de schermen, waarbij u de voorwerpen van dichtbij kunt zien en meer te weten komt over bijvoorbeeld de invloed van licht, temperatuur en luchtvochtigheid op objecten. (uitverkocht)