Het zwaard van Ommerschans

10 oktober 2017

Conservator Luc Amkreutz legt het zwaard van Ommerschans in de vitrineConservator Luc Amkreutz legt het zwaard van Ommerschans in de vitrine
Het zwaard van OmmerschansHet zwaard van Ommerschans

Luc Amkreutz, conservator collectie Nederland prehistorie van het Rijksmuseum van Oudheden, geeft een lezing over de recente aankoop van het 'zwaard van Ommerschans', een van de iconische voorwerpen uit de Nederlandse archeologie. 

Iconisch reuzenzwaard

Het zwaard van Ommerschans is een van de meest zeldzame en bijzondere objecten uit de Nederlandse én Europese prehistorie. Het werd woensdag 5 juli 2017 door het Rijksmuseum van Oudheden gekocht bij veilinghuis Christie's in Londen voor € 550.000. Tot die datum was het zwaard privé-bezit van een Duitse familie. Voor het eerst sinds de vondst van het zwaard op een landgoed in Overijssel (eind negentiende eeuw) werd het te koop aangeboden. Luc Amkreutz vertelt in deze lezing hoe het museum erin geslaagd is het zwaard te kopen, hoeveel moeite er in voorgaande decennia is gedaan om het aan de collectie toe te voegen, en wat de plannen van het museum zijn met het zwaard.

Vriendenvereniging RoMeO

Elke tweede dinsdag van de maand organiseert RoMeO, de vriendenvereniging van het museum, een avondlezing. Het museumcafé is deze avond geopend vanaf 19.30 uur.

  • datum: dinsdag 10 oktober 2017
  • aanvang: 20.00 uur, zaal en Museumcafé open vanaf 19.30 uur
  • locatie: Tempelzaal Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: € 5, RoMeO-leden gratis
  • kaarten: reserveren is niet mogelijk, kaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de kassa van het museum op de avond van de lezing