Week van de Klassieken 2018

5 t/m 15 april 2018

Week van de Klassieken 2018Week van de Klassieken 2018
Deelnemers aan de Ken-Uw-Klassieken Pubquiz in 2016Deelnemers aan de Ken-Uw-Klassieken Pubquiz in 2016
Portret van de filosoof Socrates (collectie: Rijksmuseum van Oudheden)Portret van de filosoof Socrates (collectie: Rijksmuseum van Oudheden)
Kindertoneelstuk 'Leespaleis' door theater StuiterKindertoneelstuk 'Leespaleis' door theater Stuiter
Afgietsel van een portret van de filosoof Aristoteles (collectie: Rijksmuseum van Oudheden)Afgietsel van een portret van de filosoof Aristoteles (collectie: Rijksmuseum van Oudheden)
Fragment op de replica van de Zuil van Trajanus (collectie: Rijksmuseum van Oudheden)Fragment op de replica van de Zuil van Trajanus (collectie: Rijksmuseum van Oudheden)
Romeinse portretten in het Rijksmuseum van OudhedenRomeinse portretten in het Rijksmuseum van Oudheden
RomeinenweekendRomeinenweekend
Themaboekje 'De portiek van de buren'Themaboekje 'De portiek van de buren'

Week van de Klassieken 2018: Wat is wijsheid?

De elfde Week van de Klassieken (5 t/m 15 april 2018) heeft als thema Wat is wijsheid? en gaat over denken in de Klassieke wereld. Tijdens de Week zijn er in het hele land activiteiten om jong en oud kennis te laten maken met de klassieke wereld. De week opent op donderdag 5 april 2018 met o.a. de Ken-Uw-Klassieken Pubquiz in het Rijksmuseum van Oudheden. Ook in de rest van de week zijn er tal van activiteiten in het museum.

Overzicht activiteiten Rijksmuseum van Oudheden

Donderdag 5 april 2018
Openingslezing: 'Het kosmisch perspectief: antieke filosofen in de ruimte'
Door dr. Bert van den Berg, Universiteit Leiden. Net als de astronauten van nu probeerden filosofen als Plato en Cicero zich in het kosmische perspectief te verplaatsen en de aarde van grote afstand te aanschouwen. In samenwerking met de Vereniging Vrienden van het Gymnasium. Tijd: 15.00 - 16.00 uur.
• meer informatie

Donderdag 5 april 2018
Hermaion studiemiddag
Hermaion is een educatieve uitgeverij op het gebied van Klassieke talen en cultuur. Deze middag biedt een gevarieerd programma rondom de thema’s van de eindexamenboeken voor CE 2019. Tijd: 13.00 - 17.00 uur.
• meer informatie

Donderdag 5 april 2018
Ken-Uw-Klassieken Pubquiz voor classici
Wedstrijd tussen teams van kenners van de klassieke oudheid. Iedereen met kennis van zaken mag inschrijven en meedoen. Win een boekenpakket en onvergankelijke eer! Tijd: 19.00 - 23.00 uur.
• meer informatie

Vrijdag 6 april 2018
Addisco docentendag: bijscholing docenten Grieks en Latijn
Interactieve presentaties en workshops voor docenten die Actief Latijn & Grieks inzetten en/of werken met de methode van Ørberg, incl. uitwisseling van ervaringen, kennis en lesmateriaal met elkaar. Tijd: 10.00 - 12.00 uur en/of 13.00 - 16.00 uur.
• meer informatie

Vrijdag 6 april 2018
Lezing: Catulle, ave atque vale
Frits Naerebout, docent Oude Geschiedenis aan de Universiteit Leiden, houdt een lezing over de Romeinse dichter Catullus. Aansluitend wordt een nieuwe Nederlandse vertaling van Catullus' gedichten gepresenteerd. In samenwerking met Primavera Pers. Tijd: 15.30 – 16.30 uur.
• meer informatie

Vrijdag 6 april 2018
Boekpresentaties: klassieken op papier
Een avond die in het teken staat van vijf nieuwe boeken over de oudheid die tijdens de Week van de Klassieken verschijnen bij Amsterdam University Press. Met o.a. David Rijser en Hugo Koning. Tijd: 20.00 – 22.30 uur.
• meer informatie

Zaterdag 7 april 2018
Finale Klassieke Olympiaden
Vertaalwedstrijden Latijn en Grieks voor scholieren en volwassenen. Vandaag worden de finales gespeeld en de prijzen uitgereikt. Organisatie: Nederlands Klassiek Verbond, Vrienden van het Gymnasium en Vereniging Classici Nederland. Tijd: 12.00 - 17.00 uur.
• meer informatie

Zaterdag 7 en zondag 8 april 2018
Speedrondleidingen: Wat is wijsheid?
Maak in sneltreinvaart kennis met denkers uit de Klassieke oudheid die in het museum te vinden zijn. Wat is wijsheid? Denk daar maar eens over na! Aanvang: 12.00, 14.00 en 16.00 uur (reserveren niet mogelijk, aanmelden museumkassa).
• meer informatie

Zaterdag 7 en zondag 8 april 2018
(KINDERACTIVITEIT) Verteltheater: fabels en monsters
Veelverteller en allesweter Lucas Knitel neemt jong en oud mee op avontuur. Te midden van de voorwerpen uit de oudheid vertelt hij verhalen over fabels en monsters uit de Klassieke oudheid. Tijd: 13.00 en 15.00 uur. (reserveren niet mogelijk, aanmelden museumkassa).
• meer informatie

Zondag 8 april 2018
(KINDERACTIVITEIT) Theater Stuiter: Leespaleis
Theaterstuk over een Romeins meisje zonder ouders dat in Noviomagus (Nijmegen) woont. De zoektocht naar haar afkomst leidt naar de bibliotheek van Crassus, het 'Leespaleis'. Het publiek zoekt actief mee. Tijd: 14.00 - 15.00 uur. 
• meer informatie

Zondag 8 april 2018
Lezing: Gaia en klimaatcrisis
Filosoof en journalist Florentijn van Rootselaar vertelt hoe moderne filosofen terugkeren naar de Klassieke oudheid om de aarde in een tijd van klimaatcrisis te begrijpen. De godin Gaia speelt daarin een grote rol. Tijd: 15.00 - 16.00 uur.
• meer informatie

Dinsdag 10 april 2018
Presentaties en discussies: Oog op de oudheid
Eveline Altena (Leiden University Medical Centre) en Esther Plomp (VU Amsterdam) vertellen over toepassingen van DNA- en isotopenonderzoek in de klassieke archeologie. In samenwerking met vriendenvereniging RoMeO en RomeinenNU. Tijd: 20.00 - 22.30 uur.
• meer informatie

Woensdag 11 april 2018
Literair symposium: Aristoteles op toneel - de Poëtica en de praktijk
Vier sprekers belichten de actuele relevantie van de Poëtica, ieder vanuit zijn eigen invalshoek. Met Piet Gerbrandy, Casper de Jonge, Joke Hermsen en Frans Willem Kortsen. Studievereniging Sophia Aeterna speelt een scène uit Sophocles' Antigone. Tijd: 20.00 - 23.00 uur.
• meer informatie

Donderdag 12 april 2018
Lezingen en rondleiding: Dies Latinus
De zesde Dies Latinus, een dag over de oude wereldtaal Latijn, met rondleidingen in het Latijn en twee lezingen in het Nederlands door Martin Baasten (Universiteit Leiden) en Casper Porton (Addisco Onderwijs). In samenwerking met Addisco Onderwijs. Tijd: 11.00 - 16.00 uur.
• meer informatie

Donderdag 12 april 2018
Discussie en muziek: van Rome tot de Pharos
Avondvullend programma over grote denkers uit de oudheid in het gebied rond de Middellandse Zee. Van oost naar west en weer terug hebben die elkaar duizenden jaren lang beïnvloed. In samenwerking met Roma Aeterna en Stichting Zenobia. Tijd: 20.00 – 22.30 uur.
• meer informatie

Vrijdag 13 april 2018
Lezing: de Leidse zuil van Trajanus
Onderzoeker en publicist Tom Buijtendorp vertelt over zijn onderzoek naar de afgietsels van de beroemde 'zuil van Trajanus' en het denken over leiderschap in de oudheid. In samenwerking met uitgeverij Omniboek. Tijd: 15.00 - 16.00 uur.
• meer informatie

Zaterdag 14 april 2018
Uitreiking Homerusprijs en Homeruslezing
Een deskundige jury kiest uit de genomineerde boeken van Piet Gerbrandy & Casper de Jonge, Koen Ottenheym & Karl Enenkel en Arjen van Veelen. Aansluitend verzorgt Maarten Asscher de Homeruslezing: De ontdekking van Rome. Organisatie: Nederlands Klassiek Verbond. Tijd: 17.00 – 19.00 uur.
• meer informatie

Zaterdag 14 en zondag 15 april 2018
Speedrondleidingen: Wat is wijsheid?
Maak in sneltreinvaart kennis met denkers uit de Klassieke oudheid die in het museum te vinden zijn. Wat is wijsheid? Denk daar maar eens over na! Aanvang: 12.00, 14.00 en 16.00 uur (reserveren niet mogelijk, aanmelden museumkassa).
• meer informatie

Zaterdag 14 en zondag 15 april 2018
(KINDERACTIVITEIT) Verteltheater: fabels en monsters
Veelverteller en allesweter Lucas Knitel neemt jong en oud mee op avontuur. Te midden van de voorwerpen uit de oudheid vertelt hij spannende, ontroerende, grappige en mooie verhalen over denkers uit de Klassieke oudheid. Tijd: 13.00 en 15.00 uur. (reserveren niet mogelijk, aanmelden museumkassa).
• meer informatie

Zaterdag 14 en zondag 15 april 2018
Romeinenweekend
Legio Secunda Augusta, een levende-geschiedenisgroep, komt als een Romeins legioen dat zijn legerkamp opslaat in de Tempelzaal. In het museum ontmoet je 'gewone' Romeinen die vertellen over hun leven en werk. Tijd: 10.00 - 17.00 uur.
• meer informatie

Zondag 15 april 2018
De kunsten van Ovidius
Vertaalster Marietje d’Hane-Scheltema, voordrachtskunstenaar en acteur Joop Keesmaat en Latijnspreker en didacticus Casper Porton (Addisco Onderwijs) brengen het dichtwerk Metamorphoses van Ovidius weer tot leven. Tijd: 19.00 - 21.30 uur.
• meer informatie

Vrijdag 20 april 2018
Finale Grote Ken-Je-Klassiekenquiz voor scholieren
De winnende teams uit de regionale voorrondes strijden in pubquiz-vorm om de Grote Ken-je-Klassiekenquiz Wisselbokaal. Quizmaster dit jaar is Hugo Koning. Wie wordt in 2018 het beste schoolteam? Tijd: 17.30 - 19.45 uur.
• meer informatie


Themaboekje 2018
Het themaboekje van de Week van de Klassieken is dit jaar geschreven door classicus en cultuurhistoricus David Rijser. In De portiek van de buren gaat hij op zoek naar manieren waarop denken in antieke literatuur en beeldende kunst werd weergegeven. Dat voert hem langs homerische helden die praktische beslissingen moeten nemen en daarbij 'hun gemoed toespreken', langs filosofen die verstijfd in een portiek staan en langs Romeinen die met hun geweten worstelen.
uitgave: Amsterdam University Press
prijs: € 2,99 (te koop in de Museumshop)


De Week van de Klassieken 2018 wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden, Tresoar, het Allard Pierson MuseumAthenaeum Boekhandel en het Nederlands Klassiek Verbond. De Week wordt mede mogelijk gemaakt door Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van GennepLabrys ReizenAmsterdam University PressUitgeverij Ambo | AnthosOmniboek en Uitgeverij Van Oorschot. Mediapartners zijn Filosofie MagazineGeschiedenis MagazineNEMO Kennislink en Trouw. De Week komt tot stand dankzij bijdragen van o.a Uitgeverij HermaionLampas, de Vereniging Classici NederlandVereniging Vrienden van het GymnasiumRoma AeternaAddisco Onderwijs en Hereditas Nexus.