Veenhof-lezing 2017

24 november 2017

Veenhof-lezing 2017Veenhof-lezing 2017

De jaarlijkse Veenhof-lezing wordt in 2017 gehouden door prof. dr. Daniele Morandi Bonacossi, hoogleraar Archeologie van het Nabije Oosten aan de Universiteit van Udine en directeur van het Land of Nineveh Archaeological Project in Irak. Zijn Engelstalige lezing gaat over de opkomst en de val van het rijk van de Assyriërs, aan de hand van de resultaten van het Land of Nineveh Archaeological Project in Iraaks Koerdistan.

  • datum: vrijdag 24 november 2016
  • aanvang: 20.00 uur (zaal open 19.30 uur)
  • locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden (adres en route)
  • toegang: gratis
  • voertaal: Engels

Het achterland van Nineveh

Met moderne survey-technieken, waaronder remote sensing en digitale modellen, onderzoekt een team archeologen van de Universiteit van Udine sinds 2012 het kerngebied van het Assyrische rijk: het achterland van de hoofdstad Nineveh. In zijn lezing volgt Morandi Bonacossi eerst de ontwikkeling van het Assyrische landschap in de Tigrisvlakte in de Oud- en Middel-Assyrische periode. In de Neo-Assyrische periode werd het platteland vervolgens getransformeerd door een andere  bevolkingspolitiek, en nieuwe ontwikkelingen in de landbouw en het watermanagement.

Veenhof-lezing

De Veenhof-lezing werd in mei 2002 in het leven geroepen, naar aanleiding van het afscheid van professor Klaas Veenhof als hoogleraar talen en geschiedenis van Babylonië en Assyrië aan de Universiteit Leiden. De lezing wordt georganiseerd door het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO) in Leiden en het Rijksmuseum van Oudheden. 

Aanmelden

Vul onderstaand formulier in en klik op 'versturen'. 
U ontvangt een e-mail ter bevestiging van uw aanmelding (tip: check uw spambox). 
Het kan een aantal seconden duren voordat u ziet dat het formulier wordt verzonden.
Velden met een * = verplicht invullen.
Ik wil graag de e-mailnieuwsbrief van het Rijksmuseum van Oudheden ontvangen over: