Twee eeuwen opgraven met het RMO

12 juni 2018

Oud-directeuren Holwerda sr. (links) en Holwerda jr. Oud-directeuren Holwerda sr. (links) en Holwerda jr.

Annemarieke Willemsen is conservator collectie Middeleeuwen van het Rijksmuseum van Oudheden en is een van de samenstellers van de tentoonstelling Al 200 jaar van nu. Ze geeft deze avond een lezing over de tentoonstelling aan de hand van de vele opgravingen die het RMO in 200 jaar uitvoerde. 

Twee eeuwen opgraven met het RMO

Deze zomer viert het Rijksmuseum van Oudheden zijn tweehonderdjarig bestaan met de jubileumtentoonstelling Al 200 jaar van nu. Het is een grote, verrassende tentoonstelling met zo’n zeshonderd voorwerpen. De expositie toont dat het museum, vanaf het eerste begin, overal ter wereld heeft opgegraven: van Arentsburg tot Aboe Roash en van Oekraïne tot Odoorn. In haar lezing vertelt Willemsen over de vele opgravingen en vondsten die in deze expositie aan bod komen. U komt bijvoorbeeld meer te weten over het 19de-eeuwse veldwerk van Reuvens en Janssen, over Holwerda in Voorburg, Braat in Tunesië en over opgraven in Griekenland, Egypte en Jordanië. Archeologisch onderzoek blijkt al twee eeuwen lang in belangrijke mate het gezicht van het museum te bepalen. Aan het slot van de lezing geeft Willemsen een kijkje achter de schermen bij de totstandkoming van zo’n bijzondere, historische tentoonstelling.

Vriendenvereniging RoMeO

Elke tweede dinsdag van de maand organiseert RoMeO, de vriendenvereniging van het museum, een avondlezing. Het museumcafé is deze avond geopend vanaf 19.30 uur.

  • datum: dinsdag 12 juni 2018
  • aanvang: 20.00 uur, zaal en Museumcafé open vanaf 19.30 uur
  • locatie: Tempelzaal Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: € 5, RoMeO-leden gratis
  • kaarten: reserveren is niet mogelijk, kaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de kassa van het museum op de avond van de lezing