Spijkerschrift voor dummies

25 november 2017

Cilinder met spijkerschrift , te zien in de tentoonstelling 'Nineveh' (collectie: British Museum, Londen)Cilinder met spijkerschrift , te zien in de tentoonstelling 'Nineveh' (collectie: British Museum, Londen)
De naam 'Nineveh', geschreven in spijkerschriftDe naam 'Nineveh', geschreven in spijkerschrift

De workshop is volgeboekt, aanmelden is helaas niet meer mogelijk.


Tijdens Spijkerschrift voor dummies vertelt assyrioloog dr. Rients de Boer (Vrije Universiteit, Amsterdam) u alles over het spijkerschrift, van ontstaan tot ontcijfering. Maar u gaat vooral zelf aan de slag met de ontcijfering van één van de spijkerschriftteksten uit de tentoonstelling Nineveh.

Mysterieus spijkerschrift

Het mysterieuze spijkerschrift boeit geleerden al eeuwenlang. De spijkervormige tekentjes waren vanaf het derde millennium voor Christus gangbaar in Mespotamië. Ook rond 700 v.Chr. werden in de Assyrische koningsstad Nineveh allerhande teksten vastgelegd met het schrift. Tijdens de opgravingen van de resten van Nineveh in de negentiende eeuw kwamen daarom  steeds meer voorwerpen met spijkerschrift uit de bodem tevoorschijn, onder meer kleitabletten, cilinders en prisma’s, vloertegels en wandreliëfs.

  • datum: zaterdag 25 november 2017
  • tijd: 13.00 - 14.00 uur
  • locatie: Trajanuszaal
  • entree: gratis (excl. museumentree)

Aanmelden

De workshop is volgeboekt, aanmelden is helaas niet meer mogelijk.