Schuif aan bij een conservator

22 augustus t/m 26 september 2018

Assistent-conservator Petra HogenboomAssistent-conservator Petra Hogenboom
Dodenboek van Padichonsoe Dodenboek van Padichonsoe
Voorwerpen die in de colleges aan bod komenVoorwerpen die in de colleges aan bod komen
Conservator Annemarieke Willemsen Conservator Annemarieke Willemsen
Conservator Luc Amkreutz Conservator Luc Amkreutz

In 2018 bestaat het Rijksmuseum van Oudheden tweehonderd jaar en dat feest vieren we graag samen met u als museumbezoeker. Daarom zijn er in de eerste zes maanden van 2018 tweehonderd vip-events voor de échte liefhebbers van het museum en de oudheid, met kijkjes voor en achter de schermen. 

Schuif aan bij een conservator

In een privécollege op woensdagmiddag vertelt een van de conservatoren van het museum over zijn of haar favoriete voorwerp.

Deze collectiecolleges kunt u bezoeken: 

Woensdag 22 augustus 15.00: assistent-conservator Egypte Petra Hogenboom
Woensdag 5 september 15.00: conservator Middeleeuwen Annemarieke Willemsen
Woensdag 12 september 15.00: conservator prehistorie Luc Amkreutz
Woensdag 19 september 15.00: conservator Egypte Lara Weiss
Woensdag 26 september 15.00: conservator Egypte Maarten Raven

Aankomend college

Petra Hogenboom, assistent-conservator collectie neemt u mee op een dwaaltocht door het Dodenboek. Egyptische dodenboeken werden meegegeven in graven van overledenen en functioneerden als een soort handleiding voor de reis naar het hiernamaals. In dit college word je meegenomen langs de verschillende stappen die beschreven zijn in deze bijzondere papyri. Hogenboom geeft uitleg over de dodenboeken uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden en toont diverse papyri en amuletten die verbonden zijn met de reis naar de onderwereld.

  • Tijd: een kwartier voor aanvangst college aanwezig zijn
  • Locatie: Tempelzaal
  • Aanmelden: via de website
  • Prijs: € 7,50 

Volgende colleges

Woensdag 5 september 15.00 uurConservator collectie Middeleeuwen, Annemarieke Willemsen, over de Fibula van Dorestad. Een van de beroemdste archeologische vondsten van Nederland is de Fibula van Dorestad. Deze grote ronde mantelspeld is in 1969 gevonden in een waterput in Wijk bij Duurstede bij opgravingen van de middeleeuwse stad Dorestad. De fibula uit circa 800 n. Chr. is versierd met edelstenen en kleurig inlegwerk in kruisvormige patronen. In dit college vertelt conservator Annemarieke Willemsen in detail over deze unieke vondst.  Is er iets bekend over de eigenaar van de fibula? En hoe is het uiteindelijk terecht gekomen in een waterput?

Woensdag 12 september 15.00 uur: Conservator collectie prehistorie, Luc Amkreutz, over het magische zwaard van Ommerschans. Op 5 juli 2017 kocht het Rijksmuseum van Oudheden een van de iconen van de Nederlandse archeologie: het 3500 jaar oude 'zwaard van Ommerschans'. Het is een van de meest zeldzame en bijzondere objecten uit de Nederlandse én Europese prehistorie. Het bronzen zwaard van Ommerschans is 68 centimeter lang. Het maakt deel uit van een groep van zes zeldzame 'reuzenzwaarden' uit de bronstijd (2000-800 voor Chr.). De wapens zijn niet geschikt om mee te vechten: daarvoor zijn ze te groot en te zwaar. Bovendien zijn ze niet geslepen. Waar is het zwaard dan wel voor gebruikt? En hoe is het in Nederland terechtgekomen? In zijn college vertelt Luc Amkreutz hier meer over.

Woensdag 19 september 15.00 uur: Conservator collectie Egypte, Lara Weiss, over 'Kunst en Kitsch'. Nog altijd doet het oude Egypte ons versteld staan vanwege de mooie kunstvoorwerpen die er duizenden jaren geleden werden gemaakt. Blijkbaar appelleren ze aan een soort tijdloos gevoel voor schoonheid en esthetiek. De oude en waardevolle voorwerpen zijn daarom in trek bij vele verzamelaars; of het nou om echte antiquiteiten gaat of om replica’s. In de workshop Kunst en Kitsch krijgt u aan de hand van echte Oudegyptische voorwerpen en vervalsingen inzicht in het herkennen van authentieke Egyptische kunst. Daarnaast legt conservator Lara Weiss ook uit wat de maatschappelijke consequenties van legale en illegale kunsthandel zijn en vertelt ze over de bijbehorende (inter)nationale wetgeving.

Woensdag 26 september 15.00 uur: Conservator collectie Egypte, Maarten Raven, over een reliëf van de schepping van de wereld. Het reliëf is gekocht in 2014 en stelt de scheppergod Chnoem voor. De god Chnoem, herkenbaar aan zijn ramskop, werd vereerd als de schepper van de kosmos. Als een pottenbakker zit hij aan een draaischijf, die hij met zijn voet aandrijft. Op de schijf staat een stuk klei waaruit hij met zijn handen iets gaat vormen: wellicht een mens, een dier, of de wereld zelf. Waar komt het vandaan, wie liet het maken en wat was de functie en betekenis van dit reliëf? Conservator Maarten Raven vertelt het in het aankomende collectiecollege.