Romeinse tuinen

13 juni 2017

Tuin in het huis van Amorini Dorati in PompeiiTuin in het huis van Amorini Dorati in Pompeii
Vogels op een Romeinse wandschilderingVogels op een Romeinse wandschildering

Dr. Gemma Jansen, een van de gastconservatoren van de nieuwe tentoonstelling Casa Romana (te zien t/m 17 september 2017), geeft een lezing over de tuin als stralend middelpunt van het Romeinse huis. Jansen is archeoloog en zelfstandig onderzoeker.

Ruimte om te genieten

De inpandige tuin lag midden in het Romeinse huis. Eromheen liep een zuilengang en een groot deel van de eet- en slaapkamers keek hierop uit. In de tuin stonden niet alleen geurende planten en bomen, maar verscholen tussen het groen waren ook verschillende standbeelden te zien. De blinkende waterstralen van fonteinen schitterden in de zon en vogels kwetterden erop los. De tuin was dus ook een ruimte in het huis, maar wél een om met alle zintuigen van te genieten.

Vriendenvereniging RoMeO

Elke tweede dinsdag van de maand organiseert RoMeO, de vriendenvereniging van het museum, een avondlezing. Het museumcafé is deze avond geopend vanaf 19.30 uur.

  • datum: dinsdag 13 juni 2017
  • aanvang: 20.00 uur, zaal en Museumcafé open vanaf 19.30 uur
  • locatie: Tempelzaal Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: € 5, RoMeO-leden gratis
  • kaarten: reserveren is niet mogelijk, kaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de kassa van het museum op de avond van de lezing