200 jaar RMO vanuit Egyptisch perspectief

Peftjaoeneith als campagnebeeld van 'Al 200 jaar van nu'Peftjaoeneith als campagnebeeld van 'Al 200 jaar van nu'

Lara Weiss, conservator collectie Egypte van het Rijksmuseum van Oudheden, neemt u mee voor een museumwandeling over de jubileumtentoonstelling ‘Al 200 jaar van nu’ die afgelopen april is geopend.

Van anatomisch onderzoek tot chique hobby

In ’Al 200 jaar van nu’ krijgt u de kans met andere ogen naar onze collectie te kijken. De tentoongestelde museum- en archiefstukken zijn onderdeel van twee eeuwen museumgeschiedenis. De Egyptische collectie staat aan de wieg van het Rijksmuseum van Oudheden: de eerste oud-Egyptische stukken kwamen al in de 17e eeuw naar Leiden. Ze werden toen voornamelijk hierheen gehaald vanwege interesse in anatomisch onderzoek. Sommige van de voorwerpen werden door particulieren verworven als investering in de toekomst of als chique hobby, andere werden gevonden bij wetenschappelijke opgravingen. Door de jaren heen was Egypte soms onderdeel van de wereldpolitiek, zodat ook hierdoor voorwerpen in het museum terechtkwamen. Bijvoorbeeld toen de in de 19e eeuw mummiekisten uit Bab el-Gasus werden verdeeld, bij de opening van het Suezkanaal of de UNESCO-reddingscampagne in Nubië in de 20e eeuw. Zo heeft ieder object in het museum een eigen verhaal. Verhalen die het museum al 200 jaar vertelt, maar die al veel langer bestaan.

Museumwandelingen

Eén zondag in de maand leidt een van de conservatoren, restauratoren of een andere museummedewerker de bezoekers rond over een van de vaste of tijdelijke tentoonstellingen.

  • datum: zondag 27 mei 2018
  • tijd: 14.00 - 15.00 uur
  • geen extra kosten (excl. entree museum)
  • verzamelpunt: Egyptische tempel in de Tempelzaal
  • aanmelden: op de dag van de wandeling, bij de kassa van het museum
  • maximaal 20 deelnemers, reserveren is niet mogelijk