Decoratie in de paleizen van Nineveh

23 januari 2018

Reliëf uit het noordelijk paleis van Nineveh (collectie: British Museum, © Trustees of the British Museum). Reliëf uit het noordelijk paleis van Nineveh (collectie: British Museum, © Trustees of the British Museum).

David Kertai, specialist op het gebied van Assyrische paleizen, houdt een lezing over de bijzondere decoratie van de koninklijke paleizen in Nineveh: Oorlogen, monsters en de koning: decoratie in de paleizen van Nineveh. Kertai is werkzaam aan de Martin Buber Society van de Hebrew University Jerusalem. De lezing hoort bij de wetenschappelijke conferentie over Nineveh, die op maandag 22 januari 2018 wordt gehouden in het Rijksmuseum van Oudheden naar aanleiding van de tentoonstelling Nineveh

  • datum: dinsdag 23 januari 2018
  • aanvang: 20.00 uur (zaal open 19.30 uur)
  • locatie: Tempelzaal
  • kosten: € 5
  • tickets: uitsluitend vooraf te koop via een iDEAL-betaling

Oorlogen, monsters en de koning

Weinig gebouwen in de wereld van de oudheid waren groter dan de koninklijke paleizen van Nineveh. Alle monumentale zalen waren gedecoreerd met stenen reliëfs, die twee overkoepelde thema's hadden: oorlogen en monsters. David Kertai vertelt wat de rol van deze decoratie in de paleizen was en voor welk publiek de reliëfs bedoeld waren.


David Kertai
David Kertai studeerde Architectuur (TU Delft), Oude Geschiedenis (Vrije Universiteit Amsterdam) en Archeologie (Universiteit Leiden). Hij promoveerde in 2012 in Heidelberg. Kertai is in het bijzonder geïnteresseerd in de architectuur van het oude Nabije Oosten en de geschiedenis en cultuur van het Assyrische Rijk (c. 1350 – 600 BC). Hij is de auteur van het boek The Architecture of Late Assyrian Royal Palaces (2015, Oxford University Press).