Nineveh en Assur

24 oktober 2017

Spijkerschrift, te zien in de tentoonstelling 'Nineveh' (collectie: British Museum, Londen)Spijkerschrift, te zien in de tentoonstelling 'Nineveh' (collectie: British Museum, Londen)

Prof. dr. Hans Neumann, directeur van het Instituts für Altorientalische Philologie und Vorderasiatische Altertumskunde van de Universiteit Münster houdt een Engelstalige lezing: Nineveh and Assur in the third millennium BC. De lezing is onderdeel van de NINO-lezingencyclus 2017-2018 met als thema 'Het wereldrijk Assyrië'.

Akkad- en Ur III-perioden

Hans Neumann behandelt in zijn lezing verschillende aspecten van de geschiedenis en cultuur van Assyrië in het derde millennium v.Chr., gebaseerd op spijkerschriftteksten uit Mesopotamië. Hij kijkt met name naar de steden Nineveh en Assur tijdens de zogenaamde Akkad- en Ur III-perioden (van ca. 2500 tot 2000 v.Chr.). De teksten laten zien dat Assyrië al in het derde millennium v.Chr. een belangrijke rol speelde in de sociale en culturele geschiedenis. Die invloed bleef nog honderden jaren lang na-ijlen.

NINO-lezingen op donderdagmiddag

Maandelijks organiseert het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO) in het Rijksmuseum van Oudheden een lezing over actueel onderzoek naar het oude Nabije Oosten. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom. Na afloop van de lezing biedt het NINO een drankje aan in het museumcafé.

  • datum: dinsdag 24 oktober 2017 (eenmalig niet op donderdag)
  • tijd: 15.00 - 16.00 uur (zaal open vanf 14.50 uur)
  • locatie: Leemanszaal (begane grond)
  • kosten: entree museum (Museumkaart geldig)
  • aanmelden: vooraf aanmelden bij het NINO is niet nodig; in het museum wel aanmelden bij de kassa