Antiek in repliek

28 januari 2018

Gipsen kopie van het beeld van Laocoön en zijn zoons, te zien in Studio RMO. (Collectie: Rijksmuseum van Oudheden)Gipsen kopie van het beeld van Laocoön en zijn zoons, te zien in Studio RMO. (Collectie: Rijksmuseum van Oudheden)

Ruurd Halbertsma, conservator collectie Klassieke wereld van het Rijksmuseum van Oudheden, neemt u mee voor een museumwandeling over de tijdelijke tentoonstelling Studio RMO. Voorafgaand houdt hij een korte lezing over de collectie gipsen beelden van het museum.

Antiek in repliek: klassieke kunst in kurk en gips

Sinds de zestiende eeuw werden door koninklijke en adellijke families replica’s van antieke topstukken verzameld. Deze konden van brons of gips zijn. In de achttiende en negentiende eeuw kwamen daar de kunstacademies bij, die tekenonderwijs gaven aan de hand van gipsen beelden. Ook reizigers naar Italië namen souvenirs mee: behalve beelden ook replica’s van antieke tempels, die gesneden waren uit kurk. Na de Tweede Wereldoorlog nam de belangstelling voor dergelijke objecten sterk af en raakten veel collecties beschadigd. Pas in de laatste decennia is er een opleving te bespeuren. In zijn lezing schetst Ruurd Halbertsma de geschiedenis van de gipsafgietsels en kurken modellen. Na afloop neemt hij u mee naar enkele voorbeelden in de tentoonstelling Studio RMO.

Museumwandelingen

Eén zondag in de maand leidt een van de conservatoren, restauratoren of een andere museummedewerker de bezoekers rond over een van de vaste of tijdelijke tentoonstellingen.

  • datum: zondag 28 januari 2018
  • tijd: 14.00 - 15.00 uur
  • geen extra kosten (excl. entree museum)
  • verzamelpunt: Trajanuszaal, Rijksmuseum van Oudheden
  • aanmelden: op de dag van de wandeling, bij de kassa van het museum
  • maximaal 20 deelnemers, reserveren is niet mogelijk